Trumps dødsstød til frihandelsaftale møder kritik fra John McCain

Præsidentens skrotning af TPP-handelsaftalen får dog opbakning fra andre højtstående politikere.

Donald Trump har med et dekret trukket USA ud af en ellers færdigforhandlet handelsaftale med en række lande omkring Stillehavet. (Foto: © Ron Sachs, Scanpix)

USA’s nyudnævnte præsident, republikaneren Donald Trump, har begået ”en alvorlig fejl” ved at droppe en stort anlagt frihandelsaftale med 11 andre lande i Stillehavsområdet.

Det mener John McCain, der er et af de mest fremtrædende medlemmer af Det Republikanske Parti, efter at Donald Trump i dag har droppet TTP-frihandelsaftalen med blandt andet Canada, Japan og Mexico.

- Præsident Trumps beslutning om formelt at trække USA fra TPP er en alvorlig fejl, som vil få varige konsekvenser for USA's økonomi og for vores strategiske position i Stillehavsområdet, skriver John McCain, der var partiets præsidentkandidat i 2008, i en udtalelse.

- Med denne beslutning vil vi forspilde muligheden for at fremme amerikansk eksport, mindske handelsbarrierer, åbne nye markeder og beskytte amerikanske opfindelser og nyskabelser. Det vil give Kina en mulighed for at omskrive de økonomiske spilleregler, hvilket vil ske på bekostning af amerikanske arbejdere, skriver John McCain, som i dag er senator i for staten Arizona.

Fantastisk for de amerikanske arbejdere

TPP-aftalen blev forhandlet på plads i 2015, og målet med aftalen var at sørge for fælles standarder og fjerne handelsbarrierne mellem de 12 lande. Aftalen blev underskrevet af stats- og regeringscheferne året efter, men det lykkedes ikke forhenværende præsident Barack Obama at få den godkendt af Senatet i den amerikanske kongres.

Donald Trump har længe udtalt sig kritisk om frihandelsaftalen, og allerede under præsidentvalget sagde han, at han trække USA fra den, hvis han vandt.

- Vi har talt om dette i lang tid. Det er fantastisk for de amerikanske arbejdere, sagde Donald Trump, efter at han mandag havde underskrevet dekretet.

Donald Trump får dog ikke kun kritik fra sit republikanske bagland. Paul Ryan, der er den republikanske formand for Kongressen, skriver i en udtalelse, at Donald Trump ”ikke spilder nogen tid, når det kommer til at indfri sine valgløfter”.

- Han har fulgt op på sit løfte om at insistere på bedre handelsaftaler, skriver formanden.

Demokratisk ros

Den demokratiske Bernie Sanders, der gik efter at blive partiets præsidentkandidat sidste år, er også glad for, at aftalen nu ”er død og borte”.

I en udtalelse skriver han, at de handelsaftaler, som USA har indgået i de seneste 30 år, har kostet USA ”millioner af velbetalte job og forårsaget et kapløb mod bunden, hvilket har sænket lønningerne for amerikanske arbejdere”.

- Nu er tiden kommet til, at vi skal udvikle en ny handelspolitik, som hjælper arbejderfamilier, ikke bare multinationale virksomheder. Hvis præsident Trump er seriøs, hvad angår nye politikker, som kan hjælpe de amerikanske arbejdere, så vil jeg være lykkelig for at arbejde sammen med ham, skriver Bernie Sanders.

Med amerikanernes farvel tyder alt på, at aftalen er fortid. For at den kunne træde i kraft, skulle aftalen ifølge Ritzau ratificeres af lande med mindst 85 procent af den samlede økonomi i de 12 lande. Dermed var der ikke råd til, at hverken Japan eller USA kunne fra.