Theresa May skal briefe EU-ledere om Brexit for første gang

Storbritanniens Brexit fra EU bliver tysset ned under dagens EU-topmøde i Bruxelles

Theresa May skal briefe sine kolleger om Brexit under sit første møde med Det Europæiske Råd. (Foto: © HANNAH MCKAY, Scanpix)

For første gang skal Storbritanniens premierminister Theresa May deltage i et EU-topmøde, og her har hun fået lov at briefe EU's øvrige 27 regeringschefer om hendes planer for at gennemføre Brexit, altså Storbritanniens udtræden af EU.

Det har ikke været diskuteret på topmøde-plan siden folkeafstemningen 23. juni i år.

- Dette er mit første møde i Det Europæiske Råd, og jeg deltager med et meget klart budskab: Storbritannien forlader EU, men vil fortsat deltage fuldt ud, indtil vi er ude, og vi vil være en stærk partner, efter vi har forladt EU, udtaler May forud for mødet.

Det samme budskab vil komme frem på selve mødet.

- Theresa May vil forsikre EU-lederne om hendes intentioner om, at det skal foregå i god ro og orden, for hun ønsker ikke en dramatisk skilsmisse, forklarer DR Nyheders EU-korrespondent Karin Axelsson.

Tusk nedtoner Brexit-snak

Brexit er dog ikke på topmødets primære agenda, hvor EU-lederne skal diskutere migration, handel og forholdet til Rusland.

Først under middagen i aften får Storbritanniens premierminister Theresa May lejlighed til at give de øvrige ledere "en kort update om Brexit".

- Mays kommentar er sat til at være allersidst, under aftenkaffen, for at signalere, at det ikke skal have prioritet på mødet, siger EU-korrespondent Karin Axelsson.

- Ministerrådspræsident Donald Tusk, der leder topmødet, er meget opsat på, at Brexit ikke skal fylde noget på topmødet, selvom det er i alles bevidsthed. Derfor bliver ingen af de 27 EU-ledere inviteret til at kommentere, for man ønsker jo ikke en diskussion om Brexit, før briterne har indleveret deres opsigelse, artikel 50, siger hun.

Uklarhed over skilsmisse med EU

Det er uvist, hvad præcist Theresa May har tænkt sig at briefe sine EU-kolleger om.

Hun sagde tidligere på måneden, at hun til marts vil starte den to-årige udmeldingsproces,som det står foreskrevet i artikel 50 i Lissabon-traktaten.

- Jeg tror slet ikke, de er klar over, hvad deres strategi skal være, vurderer EU-korrespondent Karin Axelsson og henviser desuden til, at der i øjeblikket kører retssag og heftig debat i Storbritannien om Parlamentets indflydelse i hele skilsmisse-processen.

Topmødet begynder kl. 16 torsdag og slutter fredag.