Sag om forsvunden boghandler vækker mystik i Hongkong

En boghandler og hans kolleger menes at være bortført af kinesiske agenter efter at have udgivet en bog om den kinesiske præsidents elskerinde.

Lee Bos forsvinden har udløst protester i Hongkong. Hans kone meldte ham savnet den 1. januar få uger efter, at flere af hans kolleger var forsvundet. (Foto: © Anthony Wallace, Scanpix)

Boghandleren Lee Bo forsvandt i onsdag den 30 december ganske sporløst i Hongkong, som er en del af Kina - den 1. januar meldte hans kone ham savnet, få uger efter at en fire af hans kolleger var forsvundet.

Alle fem medarbejdere i Hongkong-boghandlen Causeway Bay Books har udgivet og solgt bøger, der er stærkt kritiske over for Kinas regering.

I går kom der så tegn på, at Lee Bo var tilbageholdt af de kinesiske myndigheder. Og det vækker bekymring i Hongkong.

Ifølge DR’s asienkorrespondent, Hanna Leanderdal, så er der flere ting, der peger på, at boghandleren er blevet kidnappet og smuglet ud af Hongkong til Kina.

En af dem er et telefonopkald Lee Bo skulle have foretaget fra den kinesiske by Shenzhen – lige på den anden side af grænsen til Hongkong - hjem til sin kone.

- I de telefonsamtaler har han sagt, at han er rejst til Kina for at hjælpe med en efterforskning. Men selvom Hongkong hører under Kina, så skal man have nogle rejsedokumenter med for at kunne rejse tilbage ind i Hongkong. Dem ville normalt have med sig, hvis man rejste til Kina, men det havde han ikke med. De lå i hans hjem, siger Hanna Leanderdal.

Der hænger et lukket-skilt på døren til Causeway Bay Books i Hong Kong. Lee Bos forsvinden er den femte i forbindelse med den regeringskritiske boghandel. (Foto: © JEROME FAVRE, Scanpix)

Fax under pres

Boghandlerens udrejse er heller ikke registreret hos immigrationsmyndighederne, fortæller Hanna Leanderdal.

Lee Bo skulle også have sendt en fax, hvori han skriver, at han af egen fri vilje er taget til Kina, og at det varer et stykke tid, før han kommer tilbage igen.

- Det brev skulle være ægte nok, men der er flere aktivister i Hongkong, der mener, at det er et brev, han har skrevet under tvang. Så de mystiske omstændigheder hober sig op og peger i retning af, at boghandleren har forladt Hongkong mod sin vilje, siger Hanna Leanderdal.

Kontroversiel bog på vej

Det er angiveligt en kommende bog fra den boghandel, som Lee Bo var medejer af, der skulle ligge til grund for hans forsvinden.

- Boghandlen var i færd med at udgive en bog om den kinesiske præsident Xi Jinping, og den skulle omhandle en tidligere elskerinde, som præsidenten skulle have kendt, efter han allerede var gift med sin kone, Li Pengyuan.

- Boghandlen er kendt for at udgive og sælge bøger med sensitivt indhold, bøger der afslørede skandaler om de politiske ledere i Kina – bøger som absolut er helt forbudt at sælge i Kina, siger hun.

Hongkong-borgere allerede utilfredse

Sagen kan få alvorlige konsekvenser for forholdet mellem Kina og Hongkong, vurderer Hanna Leanderdal.

For selvom det ikke er usædvanligt, at dissidenter tilbageholdes og bortføres uden oplysninger i Kina, så er det ifølge Hanna Leanderdal ikke sket i Hongkong før.

- Det er en alvorlig sag, og i Hongkong er der i forvejen mange, der har en stigende modvilje mod den kinesiske regering.

Først i 1997 blev Hongkong en del af Kina efter at have været en britisk koloni. Her fik de lovning på, at landet ville blive regeret under devisen ”et land, to systemer”, hvor Hongkong skulle have en højere grad af for eksempel pressefrihed og ytringsfrihed, end man har i Kina.

- Mange Hongkong-borgere føler, at det system er under pres nu, og den her episode vil næppe fremme de gode relationer.

I Kina har der ikke været nogle officielle kommentarer til sagen, men i medierne anklages boghandleren ifølge Hanna Leanderdal for at skabe splid i samfundet.