Våbendebatten er på ny blusset op i USA efter søndagens masseskyderi i Las Vegas, der var det værste i landets historie målt på dødstal. 59 mennesker mistede livet, mens 515 blev såret.
Den voldsomme hændelse har igen sat gang i diskussionen om amerikanernes ret til at bære våben – kendt som Second Amendment eller anden tilføjelse til forfatningen – men indtil videre har Det Hvide Hus udskudt at forholde sig til lovgivningen.
Mens Donald Trump mandag i en tale til nationen lagde vægt på at kondolere, flage på halvt og bede for familierne, der har mistet, var han tirsdag ikke afvisende over for, at massakren vil udløse en ny vurdering af den omdiskuterede våbenlov i USA.
- Med tiden vil vi diskutere våbenlovgivningen, lød det tidligere i dag fra Donald Trump ifølge nyhedsbureauet Reuters.
I hele USA er der obligatorisk baggrundstjek ved køb af våben i våbenbutikker, men ikke alle stater kræver baggrundstjek af våbenkøbere ved handel mellem private på eksempelvis våbenmesser.
Her er der baggrundstjek før du køber våben
Demokrater savner handling
Trumps udlægning falder dog ikke i god jord hos flere højtstående demokrater. Ifølge dem er de mange kondolencer og medfølende ord ikke nok, og tidspunktet for debat kunne ikke være bedre.
- Vores sorg er ikke nok. Vi kan og skal lægge politik til side, kæmpe mod NRA (National Rifle Association, red.) og arbejde sammen for at undgå, at dette sker igen, skriver tidligere præsidentkandidat og førstedame Hillary Clinton på Twitter.
Hun bakkes op af sin konkurrent til Demokraternes præsidentpost sidste år, senator Bernie Sanders, der efterlyser en strammere våbenlovgivning.
- Der har været flere masseskyderier end dage i år. Vi er langt, langt over fristen for, hvornår Kongressen burde have gjort noget ved våbensikkerheden, skriver Bernie Sanders på Twitter.
Senator: Let røven og gør noget
Las Vegas-skyderiet skriver sig ind i en historie om masseskyderier i USA, der de senere år blandt andet tæller et angreb på natklubben Pulse i Orlando i 2016 og en skolemassakre på Sandy Hook Elementary School i Connecticut i 2012.
Netop Connecticuts demokratiske senator, Chris Murphy, lægger da heller ikke fingre imellem i sin kritik af den manglende politiske ageren på området.
- Politikeres tanker og bønner klinger grusomt hult, hvis de fortsat går hånd i hånd med lovmæssig ligegyldighed. Det er på tide, at Kongressen letter røven og gør noget, lød det ifølge CNN fra Chris Murphy i en officiel udtalelse mandag.
Også på Twitter er Connecticut-senatoren ude med riven.
- Til mine kolleger: Jeres hykleri, der forhindrer jer i at handle, kan ikke skjules af tanker og bøn. Intet af dette stopper, hvis ikke vi gør noget ved det, skriver Chris Murphy.
Ekspert: Husk konteksten
Radiotavsheden hos Republikanerne og de bombastiske udmeldinger fra Demokraterne er der ikke noget nyt i, når debatten om våbenlovgivning blusser op efter et skyderi. Det mener Mette Nøhr Claushøj, der er ekstern lektor i amerikansk politik og politiske kampagner ved Københavns Universitet.
- Dagene efter en massakre er et oplagt tidspunkt at diskutere våbenlovgivning, hvis man gerne vil have folk med på stramninger, for der står det stadig klart i folks bevidsthed. Omvendt er modstandere af stramninger jo ikke interesserede i at tale om det, og så er det meget naturligt, at de lukker ned, siger Mette Nøhr Claushøj.
Debatten kan ofte være svær at sætte ind i dansk kontekst, og vi gør da også klogt i at huske, at våbenlovgivning og hændelser som den i Las Vegas opleves anderledes i USA.
- Man kan måske godt forstå, hvis nogle synes, det er lidt upassende at tale politik kort tid efter så mange dødsfald. Man skal måske lige have lov til at sørge, inden folk begynder at skyde skylden på dem, der går ind for retten til at bære våben, for det er altså bare et meget kontroversielt emne i USA.
- Amerikanerne har jo nærmest vænnet sig til, at der kommer sådan nogle massakrer indimellem, siger Mette Nøhr Claushøj.