Presset stiger på svenske sygehuse: I Stockholm er 99 procent af intensivpladserne fyldt

Coronapatienter optager sengepladserne på svenske sygehuse. Personalet frygter, at smittekurven ikke er knækket endnu.

Det seneste døgn er 58 døde mennesker med covid-19 i Sverige. Dermed er i alt 7.354 svenskere døde af virusset siden pandemien begyndte. (Foto: © Jonathan Nackstrand, Scanpix)

99 procent.

Så mange af intensivpladserne på hospitalerne i Stockholm-regionen er lige nu optaget.

Regionen har 160 intensivpladser, der er optaget af både coronapatienter og andre patienter. 87 af patienter får behandling mod covid-19.

Det er første gang, siden pandemien begyndte, at der reelt set ikke er flere intensivpladser tilbage, skriver Dagens Nyheter.

- Med så høj en belægningsgrad, er der risiko for at tærsklen for, hvem der får intensivbehandling, bliver så høj, at de patienter, der ellers ville have fået en plads, ikke får det, siger Bjørn Persson, der er driftsleder på intensivafdelingen på Stockholms Karolinska Universitetshospital til Dagens Nyheter.

- Det er operationer, der handler om liv og død, så situationen er meget alvorlig, fortsætter han.

I Stockholm omgås folk for meget med hinanden, mener Bjørn Eriksson, der er sundhedsdirektør i Stockholm. (Foto: © TT News Agency, Scanpix)

Mens kurven for nye coronasmittede er knækket flere steder i Europa, har Sverige ikke fået bremset smittespredningen.

- Det, vi troede, kunne være starten på en nedgang, har vist sig at være det stik modsatte. Det var præcis denne udvikling, vi ikke ville se, siger Bjørn Eriksson, der er sundhedsdirektør i Stockholm, til SVT.

Tæt på at kollapse

Det høje smittetryk i Sverige presser ikke kun hospitalerne i hovedstaden.

Lige nu er 260 personer med covid-19 indlagt på intensivafdelinger landet over. Dertil er 2.000 svenskere indlagt på andre afdelinger for at få behandling mod virusset.

Det er flere end i foråret, hvor den første bølge af coronavirus skyllede ind over Sverige. Her lå der omkring 1.800 svenskere indlagt med covid-19, da det stod allerværst til.

Helsingborg, der ligger på den anden side af Øresund, er tidligere blevet beskrevet som et hotspot for coronavirus. Det har fået regionale politikere til at bede danskere om at holde sig væk fra byen, så de ikke tager ny, potentiel smitte med.

Mandag måtte Helsingborg Kommune advare om, at situationen ser alvorlig ud. Ansatte på hospitalet frygter, at flere patienter vil strømme ind:

- Sygehusvæsnet er ved at kollapse, fortæller Lisa Hassel, der er intensivsygeplejerske i Helsingborg, til SVT.

For personalet på intensivafdelingerne er allerede pressede til det yderste.

- Når man arbejder på en af afdelingerne, kan det være svært at få tid til at spise frokost, siger Sören Nordh.

Han er sikkerhedsrepræsentant på sygehusets intensivafdeling, der har været presset siden pandemien begyndte.

- Det er virkelig anstrengende og svært at arbejde under de her omstændigheder, siger han.

’Vi har brug for hjælp’

I Västmanland-regionen har man forsøgt at imødekomme det stigende pres på intensivafdelingerne. Her har de på sygehuset i Västerås åbnet en ny intensivafdeling, der kun er for patienter med covid-19.

Det samme gjorde de, da pandemiens første bølge ramte Sverige i foråret.

I Stockholm har hospitalerne den seneste uge allerede fået hjælp fra sundhedspersonale i Blekinge-regionen, der ligger længere mod syd.

- Vi har brug for al sundhedspersonale, der kan hjælpe til, siger Bjørn Eriksson.

I april måtte sundhedsvæsnet i Helsingborg låne ambulancer fra militæret, til at fragte covid-19 patienter. (Foto: © TT News Agency, Scanpix)

Stockholm har dog alligevel været nødt til at anmode den svenske socialstyrelse om mere coronahjælp. De har blandt andet brug for flere sygeplejersker og specialsygeplejersker.

- Vi har en alvorlig situation i sundhedsvæsnet lige nu, og vi har brug for hjælp, siger Björn Eriksson.