Danmark har givet knap en milliard kroner i støtte til uddannelsessystemet i Afghanistan.
Bistanden består blandt andet i hjælp til at bygge og drive skoler, hvor både drenge og piger kan uddanne sig - noget den fundamentalistiske Taliban-bevægelse modsætter sig.
Men flere steder er de dansk-støttede skoler i virkeligheden under hel eller delvis kontrol af netop Taliban.
Det fremgår af dokumentaren 'Skoler i Skudlinjen', der bliver vist på DR1 mandag aften.
Taliban fører tavlekridtet
På den dansk-støttede skoler Qalawona School, der ligger øst for hovedstaden Kabul, er det Taliban, der dikterer undervisningen.
Det fortæller skolens inspektør, Fazul Hag, til DR Dokumentars journalist.
- Talibans delegation kommer for at forbedre skolen. Når det drejer sig om undervisning, så kommer Taliban uden våben og med hvidt tøj. De går til klasselokalerne og kigger på elevernes problemer, fortæller han.
Også på skolen Qarghan Thipa er det Taliban, der fører tavlekridtet.
- De folk giver os undervisningsplanen og vi skal undervise efter deres principper, fortæller skoleinspektør Noor Mohammed.
Skoler tabt til Taliban
De to skoler ligger i regeringskontrollerede områder - men selv her har Taliban altså indflydelse. Værre er det de steder, hvor regeringen ingen kontrol har.
Danmark har støttet eller støtter 270 skoler i Afghanistan. En del af dem er det slet ikke muligt at besøge, da de nu ligger i områder, der er styret af Taliban.
FN anslår, at Taliban har kontrol med eller betydelig indflydelse på over halvdelen af Afghanistan.
Piger bag forhæng
Også på de skoler, hvor Taliban ikke er tilstede, kan der dog være meget stor kontrast til en dansk opfattelse af ligestilling.
På den dansk-støttede skole Islah i Nangarhar-provinsen undervises pigerne af en koranlærer, der dog aldrig ser sine elever.
Den mandlige lærer og de kvindelige elever er nemlig adskilt af et forhæng, og DR Dokumentar må ikke møde pigerne.
Udenrigsminister: Nedslående og utilfredsstillende
Udenrigsminister Kristian Jensen er øverste ansvarlige for den danske bistand til Afghanistan.
Han har ikke ønsket at lade sig interviewe på tv til dokumentaren, men har bidraget med en række skriftlige kommentarer.
- Det er naturligvis nedslående og utilfredsstillende at Taliban stadig har vind i sejlene i nogle områder i Afghanistan og dermed kan påvirke undervisningen af afghanske børn. Der er ikke tvivl om, at nogle af de skoler, vi har bidraget til at bygge, ikke fungerer som det var forhåbningen. Men alternativet var, at børnene i f.eks. dele af Helmand-provinsen slet ikke fik en chance for at gå i skole.
Dokumentaren "Skoler i Skudlinjen" er skabt i samarbejde med afghanske journalister, der har lavet optagelser for DR Dokumentar. Udover at vise Talibans kontrol med dansk-støttede skoler, viser udsendelsen omfattende fusk med antallet af elever og en gennemgribende korruption i de danske skoler.