Sender Nordkorea soldater til Ukraine for at kæmpe side om side med russiske styrker?
De officielle bekræftelser fra det internationale samfund udebliver, men der er efterhånden nok beretninger og billedmateriale til, at Anders Puck Nielsen, militæranalytiker ved Forsvarsakademiet, næsten godt tør lægge hovedet på blokken.
- Det virker ret sandsynligt, og det virker også som en historie, som russerne egentlig gerne vil have ud, siger han og henviser til en række billeder, der i løbet af de seneste par dage er blevet bragt af det amerikanske medie CNN.
De viser blandt andet, hvad der angiveligt skulle være nordkoreanske tropper modtage militæruniformer og andet udstyr i en træningslejr i de østligste egne af Rusland - ikke langt fra grænsen til Nordkoreas diktaturstat.
Videoen, der altså skulle være optaget nær Vladivostok, er blevet udleveret af det ukrainske center for strategisk kommunikation og informationssikkerhed, men det er næppe dem, der har filmet det.
- De her billeder er jo kommet et eller andet sted fra, de er jo blevet lækket, siger Anders Puck Nielsen i P1 Morgen.
Både Nato og Pentagon sagde ifølge nyhedsbureauet Reuters i sidste uge, at de endnu ikke havde set beviser for påstandene, men Mark Rutte, Natos nye generalsekretær, har i dag skrevet på X, at det vil være tale om en "signifikant eskalering", hvis nordkoreanske soldater bruges på slagmarken.
Der kan være tale om op mod 12.000 soldater
Der er fortsat stor usikkerhed omkring, hvor mange nordkoreanske soldater der skulle være sendt i russisk træningslejr for at komme på slagmarken i Ukraine.
Sydkoreas efterretningstjeneste, NIS, melder om 1.500, Ukraines præsident, Volodymyr Zelenskyj, taler om 10.000, mens sydkoreanske medier ifølge CNN svinger sig op til 12.000 soldater.
Selvom især det sidste bud kan lyde højt, så er 12.000 soldater i det store billede ikke meget, og de nordkoreanske styrker vil ikke vende op og ned på krigens øjebliksbillede, vurderer Anders Puck Nielsen.
- Russerne har omkring en halv million soldater indsat i Ukraine, så 12.000 til eller fra ændrer ikke det hele, siger han.
Alligevel kan nyheden, hvis den altså holder stik, have en anden effekt.
- Det giver en form for chokeffekt i international politik, at man angiveligt pludselig ser, Nordkorea engagerer sig med det, man kalder 'boots on the ground' i Ukraine, siger Anders Puck Nielsen.
Begrebet dækker over fysisk tilstedeværelse i en krig.
Informationskrig
Anders Puck Nielsen hælder mest til, at de nordkoreanske soldater skal sikre en chokeffekt, mere end at de rent faktisk kommer til at indgå som en fast del af den samlede russiske styrke.
Men som du siger, er 12.000 ikke et stort antal i forhold til, hvilken betydning de reelt kan gøre ved fronten. Det ved det internationale samfund og Ukraine vel godt, så hvorfor den her chokeffekt?
- Det har en chokeffekt, fordi det er første gang, at et andet land decideret går ind og engagerer sig i Ukraine-krigen med soldater, siger militæranalytikeren og henviser til, at mange andre lande er engageret i form af krigsmateriel og økonomisk støtte.
Alligevel understreger Anders Puck Nielsen, at den nordkoreanske hær er stor, og at den reelt vil kunne gøre en forskel, hvis de 12.000 soldater blot er begyndelsen. Det er der dog indtil videre ikke noget, der tyder på.
- Og jeg vil også gerne se de her soldater, også i Ukraine, før jeg for alvor begynder at slå på den store advarselstromme, siger Anders Puck Nielsen.
Statsminister Mette Frederiksen (S) udtalte i sidste uge, at der er tale om en "voldsom udvikling", hvis historien holder vand.
- Men den bekræfter, hvad vi har vidst i et stykke tid – nemlig at Nordkorea er en part i det her, fordi de støtter Rusland, lød det fra statsministeren.
Læs mere her: