De færreste har nok hørt om Den Trilaterale Kommission. Ikke desto mindre har den lukkede klub for toppolitikere, indflydelsesrige erhvervsfolk og meningsdannere i nu 40 år haft held at påvirke regeringsførelsen i Nordamerika, Europa og Japan.
Også en række fremtrædende danskere har gennem årene siddet i kommissionen: Det gælder blandt andre Margrethe Vestager, Ritt Bjerregaard, tidligere nationalbankdirektør Bodil Nyboe Andersen og tidligere direktør i Danske Bank Peter Straarup.
Sætter dagsordener for regeringer
Som den første forsker nogensinde har ph.d-stipendiat Dino Knudsen fra Københavns Universitet haft adgang til at forske i kommissionens arkiver:
- Min forskning viser, at kommissionen på dens møder får sat dagsordener, som regeringer senere fører ud i livet. Kommissionen mødes uden for offentlighedens søgelys, fordi den ikke ønsker at lade sig styre af den offentlige opinion, siger Dino Knudsen til P1 Morgen
Stiftet af frygt for USAs fremtid
Kommissionen blev grundlagt tilbage i 1973 af den amerikanske finansmand David Rockefeller. Han og en del af den amerikanske elite var nervøse for, at USA var ved at miste fodfæste som verdens førende nation.
Det var de dels på grund af Vietnam-krigen, hvor der var pres fra medierne og folkelige bevægelser for, at den amerikanske udenrigspolitik ikke længere skulle formuleres af en snæver elite. Dels skævede man mod Japan, der oplevede voldsom økonomisk vækst og mod Europa, der også var på vej op økonomisk - især takket være Tyskland.
Så den amerikanske elite ville gerne styrke samarbejdet med Japan og Europa. Derfor lavede man et lukket rum, hvor man kunne drøfte udenrigspolitiske og økonomiske spørgsmål - uden offentlighedens spotlys.
Prægede Verdensbanken og IMF
- I 1970erne var kommissionen hurtig til at sikre sig indflydelse i forhold til at præge Verdensbanken og den Internationale Valutafond, IMF. Jimmy Carter brugte kommissionen som springbræt til at blive præsident i USA, siger Dino Knudsen til P1 Morgen.
- Han fik vigtige udenrigspolitiske erfaringer her, og hentede mere end 20 medlemmer af kommissionen ind i sin stab og placerede dem på betydningsfulde poster,
Kommissionen har gennem årene støbt mange politiske kugler og mange medlemmer har senere fået topposter i regeringer. For at komme i betragtning til at blive medlem af kommissionen skal man tilhøre eliten indenfor erhvervslivet, være en vigtig meningsdanner eller en fremtrædende politiker, der har mulighed for at havne i en regering.
Flere danske medlemmer i dag
- Man skal kort sagt have indflydelse. Medier og forskere fokuserer mest på de ansigter, vi ser tegne en regering, men vi er også nødt til at forholde os til, at eliten er godt organiseret. I kommissionen er medlemmerne med til at præge vores samfund - den har uforholdsmæssig stor mulighed for at præge verden, og det foregår uden den store bevågenhed, siger Dino Knudsen
Flere fremtrædende danskere er i dag medlemmer af kommissionen, blandt andre Karsten Dybvad, direktør i Dansk Industri, Lars Rohde, direktør for Nationalbanken, Lykke Friis, prorektor ved Københavns Universitet og tidligere klimaminister og Bo Lidegaard, chefredaktør ved Politiken.