Med halshugninger i Libyen og angreb på den egyptiske hær, har terrorgruppen Islamisk Stat (IS) vist, at den har bredt sig til flere lande udenfor Irak og Syrien.
IS står stærkt i Syrien og Irak. Her opstod bevægelsen og har sine primære aktiviteter, blandt andet sin hovedstad, Raqqa, i Syrien.
I november annoncerede IS' leder, Abu Bakr al-Baghdadi, at IS annekterede territorier i Algeriet, Libyen, Egypten, Saudi Arabien og Yemen.
Vekslende kontrol
Der er dog stor forskel på graden af IS' kontrol i de enkelte områder i landene, og i nogle tilfælde er annektering rent symbolsk.
Når man fraregner Irak og Syrien, står bevægelsen stærkest i det uroplagede Libyen, hvor gruppen har gennemført flere operationer på det seneste, og på den egyptiske Sinai-halvø, hvor en stærk islamistisk gruppe har lagt sig ind under IS.
Kollaps vil hjælpe IS
Samtidig skal deres tilstedeværelse ikke overdrives.
- I øjeblikket er det ikke en meget stor spiller. Det, vi har set dem gøre andre steder, det er at vokse meget hurtigt, når vi har en slags statskollaps, siger Rasmus Boserup, seniorforsker ved DIIS.
Potentialet er dermed større i Libyen end andre steder, da staten er meget presset og landet hærges af rivaliserende militser. Og kollapser staten helt, er det godt nyt for IS.
- Hvis det sker, så kunne man godt forestille sig, at Islamisk Stat bliver til en stærkere spiller, siger seniorforskeren.
I andre områder som Yemen og Saudi Arabien har man set meget lidt aktivitet. Læs mere om Islamisk Stats tilstedeværelse i de forskellige lande ved at trykke på kortet.