Korrespondent om Trumps aflytningspåstand: Ligner en historie, vi kender i forvejen

USA's præsident hævder, at Obama aflyttede ham inden valget.

Donald Trump og Barack Obama under indsættelsesceremonien i januar 2017. (Foto: © © Carlos Barria / Reuters, Scanpix)

Endnu et tweet fra den amerikanske præsident Donald Trump vækker i dag opsigt.

Trump beskylder i tweetet den tidligere amerikanske præsident, Barack Obama, for at have aflyttet ham i Trump Tower lige inden præsidentvalget i november sidste år.

- På mange måder ligner det her en historie, vi kendte i forvejen, siger DR's USA-korrespondent Johannes Langkilde.

Allerede tilbage i januar fortalte det britiske medie The Guardian, at forbundspolitiet i USA, FBI, tog beskyldninger om Trumps russiske forbindelser så seriøst, at FBI søgte den uafhængige domstol FISA om at aflytte Trump-kampagnen og dermed også formentlig også Trump Tower, hvor kampagnen holdt til.

Om ansøgningen i sidste ende blev godkendt, vides ikke.

- Den første ansøgning blev afslået, fordi ansøgningen var for bred, og FBI fik at vide, at de skulle komme tilbage med en ansøgning, der var smallere og mere målrettet. Om den blev godkendt, ved vi ikke, siger Johannes Langkilde.

FISA er en særlig domstol, som beskæftiger sig med aflytning af amerikanske statsborgere, der er mistænkt for spionage.

Kamp mellem Trump og Demokraterne

Hvis man skal tage præsidentens ord bogstaveligt, er det den daværende præsident Obama og ikke FBI, der ifølge Donald Trump har aflyttet Trump Tower.

Og det kan da heller ikke afvises, siger Johannes Langkilde.

- Donald Trump hævder, at Obama aflyttede Trump Tower. Hvis vi skal tage det bogstaveligt, har præsident Obama ifølge Donald Trumps beskyldninger personligt være inde over i forhold til en aflytning. Er det muligt? Den amerikanske historie er fyldt med ting, som, man skulle tro, var noget fra en fiktionsfilm. Så ja, det er muligt. Er det sandsynligt? På det her tidspunkt vil jeg sige nej, siger Johanes Langkilde.

Han ser tweetet som en del af en kamp, der for tiden finder sted mellem den republikanske præsident og det demokratiske parti, som tabte præsidentvalget.

- Trump er i øjeblikket meget fokuseret på at henlede opmærksomheden på, at Demokraterne tabte valget og udstille dem som dårlige tabere, siger Johannes Langkilde.

- Imens hævder Demokraterne, at det er en afledningsmanøvre fra det, der i virkeligheden betyder noget – at få undersøgt de påståede russiske forbindelser, uddyber han.

- Så der foregår en kamp mellem Donald Trump og Demokraterne i øjeblikket, som både handler om, at Demokraterne vil have store undersøgelser for at komme efter Trump i forhold til de påståede russiske forbindelser, alt imens Trump forsøger at lave afledningsmanøvre og få det til at ligne en politisk heksejagt, siger han.

Konservativt medie omtalte historien i går

Men hvor kan Donald Trump have fået sine informationer fra?

- Trumps veje er på mange måder uransagelige, men jeg hæfter mig ved, at der i det ultrakonservative medie Breitbart i går var en artikel om det her, siger Johannes Langkilde.

- Det er velkendt, at præsidenten er en flittig bruger af nyheder og medier i det hele taget og ofte handler på baggrund af noget, han har læst eller set, og man kan ikke afvise, at har læst historien i Breitbart, og dermed føler, at den skal have en tur mere.

Trump kalder den hævdede aflytning for "forfærdelig" i et af sine tweets om sagen i dag:

https://twitter.com/realDonaldTrump/status/837989835818287106

Trump drager paralleller til Watergate-skandalen i et andet tweet:

https://twitter.com/realDonaldTrump/status/837996746236182529