De italienske havne og sydlige byer er snart så overbelastede, at Italien har svært ved at håndtere de mange tusinde flygtninge og migranter, der det seneste halve år er kommet til landet.
Derfor er EU's nye udkast til en plan om at hjælpe det sydeuropæiske land yderst tiltrængt.
Det fortæller DR Nyheders EU-korrespondent Karin Axelsson.
- Italien har længe været presset. Men planen kommer nu, fordi der er kommet ekstraordinært mange mennesker den seneste tid – alene 12.000 i sidste uge. Det gør, at Italien er under et større pres, i forhold til hvad de plejer at være, og derfor har de også selv skruet op for retorikken, siger hun.
I går fremlagde EU-Kommissionens formand, Jean-Claude Juncker, et udkast til en hjælpeplan for Italien, der i 2017 indtil videre har modtaget over 85.000 migranter og flygtninge, der primært er kommet via flygtningeruten fra Libyen.
Planen indeholder en række konkrete punkter, der blandt andet fokuserer på at sende yderligere penge til Italien for at hjælpe med at huse og behandle dem, der kommer dertil.
Derudover lægger EU op til at styrke den libyske kystvagt for at dæmme op for de både, som menneskesmuglerne sender afsted fra Libyen, inden de når ind i europæisk farvand.
Italien må ikke stå alene
Jean-Claude Juncker gjorde det klart i en pressemeddelelse, at den dystre situation i Middelhavet hverken er ny eller forbipasserende.
- Situationens hastighed kræver nu, at vi seriøst fremskynder vores kollektive arbejde og ikke forlader Italien alene. Fokus for vores anstrengelser må være på solidaritet. Med dem, der flygter fra krig og forfølgelse. Og med vores medlemslande, der er under det største pres, sagde han og uddybede:
- Samtidig skal vi give støtte til Libyen i at bekæmpe smuglere og forbedre grænsekontrollen for at reducere antallet af personer, der tager den farlige rejse til Europa.
I planen bliver andre EU-lande endnu engang opfordret til at sætte fart på EU's omstridte omfordeling af flygtninge fra Italien.
Tilbage i september 2015 blev EU enige om at fordele 160.000 flygtninge imellem sig for at afhjælpe flygtningepresset på især Italien og Grækenland.
Foreløbigt er blot 5.413 asylansøgere blevet hjulpet videre fra Italien og 12.555 fra Grækenland. Derudover venter yderligere cirka 17.500 på at komme af sted. Men med en udløbsdato for aftalen, der ligger i september i år, er der ikke udsigt til, at EU når målet.
Diplomatisk krise
Planen fra EU er ikke kun vigtig i forhold til den pressede situation i Italien.
For samtidig med at de mange flygtninge og migranter stuves sammen, har Østrig gjort sig klar til at sætte militæret ind for at holde dem væk fra landets grænse. 750 soldater og fire pansrede mandskabsvogne er blevet sendt til den østrigske Tyrol-region, hvor de lige nu er standby.
- Nu har man så ovenikøbet fået opskaleret en diplomatisk krise, hvor Østrig vil sende militær til deres grænse. Så alle kan se, at der ligger en hasteopgave, der skal løses, fortæller Karin Axelsson.
Det foreløbige udkast til en plan skal diskuteres på et møde i morgen i Estlands hovedstad Tallinn mellem EUs migrationsministre. Fra Danmark møder udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) op.