Konservativ EU-spidskandidat: Ungarn er som en teenager, man ikke smider ud

Hvis ikke den ungarske regering retter ind, kan de blive ekskluderet fra den konservative EU-gruppe, siger Pernille Weiss.

Ungarns omstridte regeringsparti, Fidesz, sidder i dag i samme gruppe i Europa-Parlamentet som Det Konservative Folkeparti. Selvom premierminister Viktor Orban er blevet kritiseret for at knægte retsstatsprincipperne, så skal partiet fortsat være med, mener K-kandidat Pernille Weiss. (Foto: © BERNADETT SZABO, Scanpix)

Hvad gør man, når man har en genstridig teenager i hjemmet? Sådan en, der nægter at følge husreglerne, og som bare kommer og går, som det passer ham?

Man kan enten vælge at gøre kort proces og kyle ham ud.

Ellers man kan tage en dyb indånding og minde sig selv om, at der nok bare er tale om en fase, og at han nok skal komme på bedre tanker, så længe man ikke begynder at gradbøje reglerne.

Sådan ser dilemmaet ifølge Pernille Weiss (K) ud, når snakken falder på Ungarns ombruste og stærkt EU-kritiske regeringsparti, Fidesz.

Hun er Det Konservative Folkepartis spidskandidat til det kommende valg til Europa-Parlamentet 26. maj i år. Og både de danske konservative og Fidesz er i dag medlemmer af parlamentets kristenkonservative gruppe, Det Europæiske Folkepartis Gruppe (EPP).

Pernille Weiss satser på at blive valgt ind i Europa-Parlamentet for De Konservative, når der er EP-valg den 26. maj i år. (Foto: © Linda Kastrup, Scanpix)

Men Fidesz og dets partiformand, premierminister Viktor Orban, er i den seneste tid blevet mødt med hård kritik for blandt andet at se stort på EU's retsstatsprincipper og indskrænke ytringsfriheden i det østeuropæiske land.

Det har endnu engang sat spørgsmålstegn ved, hvorfor de danske konservative – og resten af Europas konservative partier – overhovedet kan og vil samarbejde med Fidesz.

Men det er nødvendigt, mener Pernille Weiss.

I hvert fald som det ser ud nu.

Demokratisk udvikling i Ungarn

- Med Ungarn er det ligesom at have en pubertetspræget teenager i familien. Man kan godt have lyst til at smide ham ud, men man gør det ikke, fordi man ved, at der kun er tale om en overgang, forklarer den konservative politiker og fortsætter:

- I stedet for at vende Fidesz ryggen vil jeg hellere tage en tørn med at prøve at arbejde med dem. Tale til deres fornuft og presse på for, at de overholder de demokratiske spilleregler - for det skal de selvfølgelig. Ellers risikerer vi, at de fryser fast i den nationalistiske bølge, der lige nu ruller over Europa, og det er ikke noget, der gavner os, siger hun.

Pernille Weiss påpeger, at der er spæde tegn på, at der er ved at ske en demokratisk udvikling i Ungarn.

I den seneste tid er titusindvis af ungarere eksempelivs gået på gaden for at vise deres utilfredshed med en ny lov, som regeringen har vedtaget. Den gør det muligt for virksomheder at kræve op til 400 timers overarbejde om året uden at betale for det i efterfølgende tre år, hvilket har mødt hård kritik.

- Folk gør oprør, og protesterne mod Orban er blevet voldsommere og voldsommere. Vi skal ikke gøre deres vilkår vanskeligere ved at smide Fidesz ud af EPP. Vi har derimod en etisk og moralsk forpligtelse til at stå fast.

Den 10. februar var der igen demonstrationer mod Viktor Orban og Fidesz i den ungarske hovedstad, Budapest. (Foto: © FERENC ISZA, Scanpix)

Husk de historiske briller

Ungarn blev en del af EU-samarbejdet i 2004. Det var blot 15 år efter murens fald og tiden som en kommunistisk étpartistat uden frie, demokratiske valg.

Derfor må man ikke glemme de historiske briller, når man ser på Viktor Orbans ageren, understreger Pernille Weiss.

- De unge, østeuropæiske medlemslande er i en udviklingsfase nu. De er i gang med at lave et demokratisk kvantespring, som vi har haft meget længere tid til. Vi beder en generation, som oplevede kommunismen til at blive en del af den frie verden. Det er en stor omvæltning, siger hun.

Både Polen og Rumænien er også blevet kritiseret for at slække på retsstatsprincipperne og blåstemple korruption.

Og ifølge Pernille Weiss har man fra EU's side været ”for sløset”, når det kommer til at værne om de demokratiske normer og spilleregler. Det gælder både i forhold til de nye og de gamle medlemslande, siger hun.

- Man er kun en god fodboldspiller og pianist, hvis man øver sig jævnligt. I EPP skal vi finde ud af, hvordan vi på en anderledes måde kan blive bedre til at træne den demokratiske muskel, siger.

Eksklusion kan komme på bordet

Når det er sagt, så er der dog også en grænse for Pernille Weiss.

Hvor den helt konkret kommer til at ligge, ved hun ikke endnu. Det afhænger af de forhandlinger, der lige nu finder sted i EU.

Europa-Kommissionen har foreslået, at man fremover skal kunne straffe de medlemslande, der ser stort på EU’s retsstatsprincipper og eksempelvis blander sig i domstolenes arbejde eller ser igennem fingre med korruption og svig.

Man skal blandt andet kunne skære i den økonomiske EU-støtte eller helt tilbageholde betalinger, hvis der sker overtrædelser, og det bakkede et flertal af europaparlamentarikerne op om i sidst måned.

- Det er klogt, at man nu vil lave den kobling, for man skal yde for at kunne nyde. Og det er klart, at Orban skal overholde reglerne, siger Pernille Weiss.

- Jeg forventer, at det kommer til at ske nu, og at han retter ind og ruller sine udemokratiske initiativer tilbage. Gør han ikke det, så er nok - også for mig.

Den tyske kansler, Angela Merkels, CDU-parti sidder også i samme gruppe i Europa-Parlamentet som Viktor Orbans Fidesz. (Foto: © Jakub Kaminski, Scanpix)

Orban er en kræmmer

Hun vil ikke udelukke, at Fidesz på sigt kan blive ekskluderet fra den konservative EPP-gruppe, hvor partiet i dag har 14 medlemmer.

- Hvis ikke man er klar til at tage konsekvenserne af det på et givent tidspunkt, så er det jo indholdsløst. Men det skal i sagens natur undgås, siger hun.

Pernille Weiss forventer da også, at Viktor Orban vil rette ind, hvis han kan blive straffet økonomisk for sin politiske kurs.

- Hver eneste gang, at man har presset Orban på pengepungen, har han rettet ind. Han er en kræmmer for sit land, og han har jo også selv valgt at blive i EPP, fordi han kan få noget ud af det, siger hun.

- Han er god til at læse skriften på væggen, og han skal nok rette ind.