Hver detalje vil blive analyseret ved første møde mellem Trump og Putin

Hvert et håndtryk og blik vil blive analyseret for at vurdere, hvem der har det psykologiske overtag, når de to ledere mødes i Hamborg.

En souvenirbutik i Moskva tilbyder kunderne dette motiv, som er baseret på en propagandaplakat fra Stalins tid. (Foto: © Mladen Antonov, Scanpix)

I dag mødes USA's præsident, Donald Trump, for første gang ansigt-til-ansigt med sin russiske kollega, Vladimir Putin, i forbindelse med G20-topmødet i Hamborg.

Eller er det første gang, at de mødes?

- Det ved vi faktisk ikke - og det ved vi ikke, fordi Trump selv er kommet med flere modsatrettede udtalelser om præcis det, siger DR Nyheders USA-korrespondent Steffen Kretz.

Trump har ved forskellige lejligheder sagt, at han har mødt Putin, og at de i øvrigt kom godt ud af det med hinanden. Andre gange har han sagt, at han aldrig har mødt Ruslands leder.

Men Trump kan i hvert fald godt lide at tale om Putin. Medier har talt op, at USA's præsident har nævnt Putin over 80 gange de seneste år. Den russiske præsident har på sin side kun kommenteret Trump to gange.

Putin om Trump

  • "Han er en meget farverig og talentfuld mand, ingen tvivl om det... han fører absolut præsidentvalget, som vi ser det i dag." December 2015

  • "Jeg sagde kun, at han var en klog person. Er han ikke klog? Det er han. Jeg sagde ikke noget som helst andet om ham." Juni 2016

30 minutter

Der er afsat cirka 30 minutter til mødet mellem Trump og Putin i Hamborg, men russiske medier siger, at mødet kan vare helt op til en time.

- Der er ikke offentliggjort en dagsorden for mødet fra nogen af parterne - så vi ved ikke, hvad de skal tale om, fortæller Steffen Kretz:

- Præsident Trump har mange gange sagt, at han gerne ser, at USA og Rusland kommer på mere venskabelig fod og arbejder sammen, men i går slog han en anden tone an, da han i en tale i Warszawa angreb Rusland for landets deltagelse i krigen i det østlige Ukraine og dets samarbejde med Syriens leder, Assad, og Irans præstestyre.

Rusland håber, at de to ledere kan opbygge "et samarbejdsforhold", mens de diskuterer emner som terrorisme i Syrien og fredsforhandlingerne om Ukraine i Minsk, skriver nyhedsbureauet Tass.

Hverken russerne eller amerikanerne har dog lagt op til, at der kommer store resultater ud af mødet.

Alligevel har Putin efter sigende brugt lang tid på at forberede sig på mødet for at have en taktisk fordel i forhold sin modpart. Trump ventes til gengæld at bruge sin sædvanlige strategi om at følge sin mavefornemmelse i situationen, skriver Bloomberg.

Rusland-undersøgelser

Det er ellers noget af en balancebom, som Donald Trump bevæger sig ud på, når det gælder Putin og Rusland.

Ruslands forsøg på at påvirke præsidentvalget i USA i 2016 til Trumps fordel - og ikke mindst anklager om at Trumps præsidentkampagne direkte samarbejdede med Rusland under valgkampen - er genstand for hele fem officielle undersøgelser hjemme i Washington.

Så Trump skal helst ikke virke alt for venskabelig i forhold til Putin, hvis han vil undgå nye spekulationer og anklager.

- Hele denne betændte affære vil hænge som et bagtæppe for mødet - så det bliver uhyre interessant at se, hvordan de vil håndtere det, siger Steffen Kretz.

Efter en spørgsmål om Ruslands indblanding i valgkampen, sagde Trump i går på et pressemøde i Polen, at "ingen ved med sikkerhed", hvad der skete:

- Jeg tror, det var Rusland, og jeg tror, at der var folk fra andre lande, som også blander sig.

Steffen Kretz fortæller, at Donald Trump efterhånden er en af de få i Washington, som stadig ikke accepterer de amerikanske efterretningstjenesters utvetydige konklusion: At Rusland forsøgte at undergrave Hillary Clinton under valgkampen.

- Det er højst usædvanligt, at en amerikansk præsident på den måde undsiger sine egne efterretningstjenester. Jeg tror, at én af forklaringerne simpelthen er, at han ikke vil have siddende på sig, at han kun vandt valget, fordi russerne hjalp ham.

Se forbindelserne mellem russere og medlemmer af Donald Trumps kampagnestab under præsidentvalgkampen i USA i grafikken:

Kropssprog

I så højspændt en atmosfære - og i fraværet af konkrete resultater - vil hele verden dybdeanalysere de to lederes kropssprog før og efter mødet, forudser både New York Times og The Guardian.

Donald Trumps håndtryk med Vladimir Putin bliver dagens store historie. I går havde han lejlighed til at øve sig med Polens præsident, Andrzej Duda. (Foto: © handout, Scanpix)

Hvem har det psykologiske overtag? Har Putin noget snavs på Trump, som han kan bruge til afpresning? Vil den russiske præsident have held til at udmanøvrere Trump, som tidligere præsidenter i USA har oplevet?

Det er bare nogle få af de mange spørgsmål, som analytikere vil forsøge at besvare på baggrund af de håndtryk og blikke, som Putin og Trump udveksler i dag.