I går ramte droneangreb to kæmpe olieanlæg i det østlige Saudi-Arabien. I dag er de toneangivende saudiske aktier faldet med over tre procent, og alle frygter for prisstigninger på råolie som følge af de omfattende angreb.
Herhjemme har Nordea sendt analytikerne i byen for at mane til besindighed. Men det brænder stadig på Den Arabiske Halvø.
Gårsdagens droneangreb er blot det seneste træk i en større stedfortræderkrig, som Iran og Saudi-Arabien udkæmper mestendels i Yemen. Houthi-oprørere har taget skylden for angrebene mod de saudiske olieanlæg og begrundet dem med den saudiskledede koalition, der fører krig mod houthierne i Yemen.
DR Nyheder har spurgt Maria-Louise Clausen, post-doc, Dansk Institut for internationale studier, om houthierne har kapacitet til at gennemføre et så omfattende angreb:
- Hvis houthierne har gennemført det her angreb, så har de højst sandsynligt gjort det med støtte fra Iran. Og hvis Iran er involveret, så må man se det i relation til den igangværende konflikt, som Iran har med USA, og som et forsøg på at underminere amerikansk politik i Mellemøsten, siger hun.
USA: 'Det var Iran'
EU's udenrigspolitiske chef, Federica Mogherini, siger ifølge internationale nyhedsbureauer, at angrebene ikke bare risikerer at forstyrre den globale energiforsyning, men at de er "en reel trussel mod den regionale sikkerhed" på Den Arabiske Halvø.
- På et tidspunkt, hvor spændingerne i regionen er store, så undergraver disse angreb det igangværende arbejde med nedtrapning og dialog, siger hun videre og opfordrer til "maksimal tilbageholdenhed og deeskalering".
Mere kontant er saudiernes allierede USA, og udenrigsminister Mike Pompeo er sikker på, at Iran nødvendigvis må have haft en finger med i spillet.
- Vi opfordrer alle nationer til at fordømme Irans angreb offentligt og utvetydigt. USA vil samarbejde med vores partnere og allierede for at sikre, at energimarkederne forbliver godt forsynet, og at Iran holdes ansvarlig for sin aggression.
Irans udenrigsminister Javad Zarif siger ifølge flere internationale nyhedsbureauer, at "skyde skylden på Iran ikke vil afslutte katastrofen" i Yemen.
Det amerikanske udenrigsministerium har ikke fremlagt beviser, der bakker op om Pompeos anklager. Og leder af houthierne Muhammad al-Bukhaiti kalder det for "politisk konkurs", at amerikanerne blot siger, at det skulle være Iran uden at fremlægge beviser.
Som bevis for, at det var oprørerne selv, der stod bag angrebene, har de frigivet en række droneoptagelser, der med ønskelig tydelighed viser, at de har været i stand til at omgå det saudiske luftforsvar.
- Disse operationer bekræfter vores evne til at målrette mere vitale saudi-lokationer. Så vi har bevist vores troværdighed, og den saudiske ledelse er nødt til at tage vores advarsler alvorligt og stoppe deres aggression mod Yemen, siger al-Bukhaiti ifølge nyhedsbureauet AP.
Og det er i det hele taget svært at vurdere, hvem der faktisk har gjort hvad, siger Maria-Louise Clausen:
- Det, man kan sige, er, at houthierne har gennemført en række angreb i Saudi-Arabien i den seneste årrække. Det har de gjort som modsvar på de angreb, som Saudi-Arabien gennemfører i Yemen.
Hun gentager, at houthierne ikke vil kunne have gennemført et sådan angreb uden hjælp fra iranerne. Og at det skal ses som led i den konflikt, som USA og Iran har stået i, siden den amerikanske præsident Donald Trump trak USA ud af atomaftalen med Iran og indførte strenge sanktioner mod landet.
- Amerikanerne er lige nu meget proaktive i forsøget på at have en hård linje overfor Iran, der skal intimidere. Men vi ser, at det modsatte sker, og at iranerne øger deres aktiviteter i Mellemøsten, forklarer Maria-Louise Clausen.
5,7 millioner tønder råolie
Anlæggene, der var mål for droneangrebene, er ejet af en af verdens største producenter af olie, det statsejede Saudi Aramco, og Buqyaq-anlægget er verdens største af sin slags.
Saudi-Arabien er verdens største olieeksportør og afskiber mere end syv millioner tønder råolie om dagen til destinationer rundt om i verden. I en pressemeddelelse oplyser Saudi Aramco, at angrebene har ødelagt halvdelen af Saudi-Arabiens olieproduktion.
Aramco skriver, at produktionen er blevet reduceret med 5,7 millioner tønder råolie om dagen. Det svarer til mere end fem procent af den globale olieproduktion.
Videoer delt på sociale medier viser, hvordan flammer og tykke røgskyer steg op over de saudiarabiske olie-anlæg efter angrebene.