Folket vinder: Holland skal skære CO2-udslip med 25 procent

En NGO og 900 hollændere har vundet retten til beskyttelse mod klimaforandringer ved byretten i Haag.

Holland er særligt udsat for stigende havniveau. Cirka en fjerdedel af landet ligger nemlig på niveau med eller under havets overflade. (Foto: © Kalin Eftimov, COLOURBOX)

Hollænderne har krav på at blive beskyttet mod farerne ved klimaforandringer - og den beskyttelse skal den hollandske stat stå for.

Sådan lyder dommen i en opsigtsvækkende sag, hvor miljøfonden Urgenda på vegne af 900 hollandske borgere, har stævnet den hollandske stat for ikke at beskytte landets borgere tilstrækkeligt mod konsekvenserne af klimaforandringer. Det skriver blandt andre BBC.

Dommen, som er afsagt i byretten i Haag, får den konsekvens, at Hollands CO2-udslip i 2020 skal være 25 procent mindre, end det var i 1990.

Domstolen fastslog, at hvis Holland fastholdt den nuværende klimaindsats, ville de kun nå en reduktion på 17 procent frem til 2020 - mindre end andre nationer og langt lavere end de 25-40 procents reduktion, som er EU's målsætning.

Internationale regler forpligter

Både den hollandske grundlov, Kyoto-aftalen og EU-regler danner baggrunden for dommen, der retligt forpligter staten til at beskytte borgerne mod for eksempel oversvømmelser. Det siger Peter Pagh, professor i miljøret ved Københavns Universitet.

Det er da heller ikke første gang, at en sag om statens forpligtigelser på miljø- og klimaområdet kommer for en hollandsk domstol, fortæller han.

- Helt grundlæggende er problemet, at man i Holland anser de her internationale forpligtelser for umiddelbart bindende for staten og som nogen borgerne kan påberåbe sig, siger han til DR Nyheder.

Danner kun måske præcedens

Derfor skal man også være forsigtig med at drage konklusioner om at den samme dom vil blive fældet i Danmark, hvor vi har en anden forståelse af internationale forpligtelser, siger Peter Pagh.

Alligevel kan dommen godt ende med at danne præcedens, siger han. Men det vil sandsynligvis kun ske, hvis den hollandske stat anker sagen - og taber den igen. Så vil EU-domstolen nemlig skulle forholde sig til sagen.

- Og hvis EU-domstolen også siger, at man kan drage en sådan konsekvens, så vil det have direkte virkning. Men jeg synes nok, der er et pænt stykke derhen, siger Peter Pagh.

- Det ændrer alting

I Greenpeace ser man anderledes positivt på sagens muligheder for at skabe præcedens. Jasper Teulings fra Greenpeace kalder dommen for "skelsættende". Det gør han over for BBC.

- Det ændrer hele debatten. Andre sager er undervejs i Belgien og Filippinerne. Det er starten på en bølge af klimaretssager, siger han til det engelske medie

Det er endnu uvist, om den hollandske stat vil anke sagen til landsretten.