Ferguson brænder igen: Undtagelsestilstand på et-års-dagen for politidrab

Byen Ferguson og hele St. Louis County i USA er i undtagelsestilstand, efter uroligheder har raset siden natten til søndag.

Politiet i Ferguson samler beviser fra nattens sammenstød med demonstranter, hvor der blev skudt mod politiet, og en civil mand blev hårdt såret. Byen er nu erklæret i undtagelsestilstand. (Foto: © scott olson, Scanpix)

Myndighederne i Ferguson i USA har nu erklæret hele amtet i undtagelsestilstand, efter uroligheder har hærget byen siden søndag aften, fortæller Reuters.

Det sker på et-års-dagen efter en hvid politibetjent skød og dræbte den ubevæbnede sorte teenager Michael Brown, og den hvide betjent siden slap for fængselsstraf.

- I lyset af nattens vold og uroligheder i Ferguson, og risikoen for at der vil ske skade på mennesker og ejendomme, har jeg sat byen i undtagelsestilstand med øjeblikkelig virkning, siger Steve Stenger, der er amtsbestyrer i St. Louis County.

Uro spreder sig igen i Ferguson

Natten til mandag forsøgte politiets indsatsstyrker i fuld kampuniform at sprede demonstranter, som blokerede trafikken og smadrede vinduer på butikkerne på én af de gader, der også var hovedscenen for oprørerne sidste år, efter Michael Brown blev skudt.

De kampklædte betjente blev mødt med både stenkast og skudsalver, og en 18-årig mand blev hårdt såret under et skyderi med politiet. Hans tilstand er stadig kritisk.

Politiet måtte anholde flere personer, før demonstranterne faldt til ro, og i alt vurderer politiet, at der blev skudt mere end 40 skud mod politiet i løbet af aftenen og natten.

- Vi kan ikke bære denne type adfærd som samfund. Vi kan ikke have denne type vold. Det er nået til det punkt, hvor det er uholdbart, siger politichef i St. Louis County, Jon Belmar, ifølge Reuters.

Minder om sidste års kampe

Det er langt fra første gang, at Fergusons gader har været scene for direkte kampe mellem politi og befolkningen i byen.

Michael Brown blev 9. august 2014 stoppet af politiet mistænkt for at have stjålet cigaretter. Han var ubevæbnet, men blev dræbt af mindst seks skud affyret af en hvid betjent.

Det affødte stor mistillid til politiet, og efter skuddrabet brød urolighederne løs i Ferguson. I månedsvis var der kampe mellem politiet på den ene side og utilfredse borgere på den anden.

Her brændte Fergusons gader igen og igen, og til sidst valgte delstaten Missouris guvernør at indsætte USA's nationalgarde for at standse gadekampene én gang for alle.

Drabet førte til store protester over hele USA, og i november kom en storjury frem til, at der ikke skal rejses tiltale mod den betjent, som skød Michael Brown. Det fik på ny protester til at bryde løs i Ferguson og flere andre byer i USA.

Det er endnu uvist, hvor længe undtagelsestilstanden i Ferguson kommer til at vare.