Færøske bøsser og lesbiske må vente med at få svar på, om de kan blive viet.
Forslaget var til afstemning i det færøske parlament, Lagtinget, onsdag, men blev hverken vedtaget eller nedstemt.
Under debatten foreslog et medlem af Lagtinget, at forslaget skal sendes tilbage i Social- og Sundhedsudvalget. Det stemte 26 af de 33 medlemmer for.
- Der kommer typisk sådan et forslag, når der er tale om komplicerede sager, eller når man forsøger at købe sig tid, fortæller Bjørt Samuelsen, der er medlem af Lagtinget for det republikanske parti Tjóðveldi og en af de fire lagtingsmedlemmer bag forslaget om at lovliggøre homovielser.
Forslaget ikke stemt ned
Dermed er forslaget ikke nedstemt, som vi på dr.dk tidligere har fortalt, men derimod sendt tilbage til Social- og Sundhedsudvalget, der skal arbejde videre med forslaget.
Udvalget har som udgangspunkt en måned til at behandle forslaget, men kan søge om dispensation, hvilket gør det svært at komme med et bud på, hvornår forslaget om homovielser er tilbage til afstemning i Lagtinget.
- Det er meget svært at sige på nuværende tidspunkt, siger formanden for Lagtinget, Páll á Reynatúgvu, fra det republikanske parti.
Men der er også mulighed for en hurtigt afklaring, mener Bjørt Samuelsen.
- Det kan ske, hvis man hurtigt finder fælles fodslag i udvalget. Så kan ske allerede på fredag, siger hun og vurderer dog, at der først kommer afklaring efter påske.
Tro spiller stor rolle
Spørgsmålet om homovielser splitter færingerne, især på grund af tro.
- Religion spiller en meget større rolle på Færøerne end i Danmark, og det er typiske religiøse argumenter, man bruger, hvis man er imod homoseksuelle ægteskaber, siger Gestur Hovgaard, lektor i samfundsvidenskab på Færøernes Universitet, til Ritzau.
Det er ikke først gang, Færøerne stemmer om homoseksuelles ret til at blive viet.
I 2014 stemte Lagtinget om et lovforslag stillet af den daværende socialdemokratiske opposition, som skulle gøre det muligt for homoseksuelle at blive viet. Det blev nedstemt, da den borgerlige regerings flertal stemte imod.
Regeringsmagten er siden skiftet, hvorfor forslaget et oppe at vende i Lagtinget igen.
Udover Færøerne er Italien det eneste vesteuropæiske land, der ikke har gjort det lovligt for homoseksuelle at indgå ægte- eller partnerskaber.