Den brutale terrorgruppe Islamisk Stat (IS) har nu kontrol med den historiske by Palmyra i det centrale Syrien.
Palmyra rummer en række uvurderlige kulturskatte og står på Unescos liste over verdens kulturarv. Mange frygter nu, at IS vil rive de historiske bygninger ned.
Men de arkæologiske perler er ikke hovedårsagen til IS' indtog i Palmyra.
- Primært er det en meget vigtig forsyningsvej mellem Damaskus og Deir ez-Zor, som er et område Islamisk Stat i forvejen har kontrol med. Samtidig er der et stort olie- og gasfelt syd for Palmyra, som man har kæmpet om tidligere, fortæller oberstløjtnant ved Forsvarsakademiet, Lars Cramer-Larsen.
Symbolsk sejr
Han vurderer, at indtoget i Palmyra i høj grad handler om, at IS ønsker at stå stærkere i kampen om olie- og gasfeltet.
Lars Cramer-Larsen understreger dog, at det samtidig er en "ekstremt vigtig symbolsk sejr" at kunne plante IS’ sorte flag i Palmyras udgravninger.
- Og på den måde signalerer modstand overfor verdenssamfundet og især den indsats, som koalitionen i øjeblikket gennemfører i både Irak og Syrien, siger oberstløjtnanten, som følger den militære udvikling i både Syrien og Irak.
Sejr over regime
Mellemøstkorrespondent i DR Michael S. Lund tilføjer, at Islamisk Stat sandsynligvis vil forsøge at tjene penge på at smugle Palmyras antikviteter ud af landet, hvis det er muligt.
Samtidig hæfter han sig ved, at IS i Palmyra for første gang har erobret en større by fra Syriens regeringshær:
- Indtil nu har Islamisk Stat først og fremmest erobret byer fra forskellige andre oprørsgrupper i det nordlige og østlige Syrien, hvilket har gjort dem meget upopulære blandt de syriske oprørere. Men i Palmyra har de vist, at de også kan erobre hele byer fra den syriske hær, og det er en klar sejr for dem, som de vil kunne bruge i deres propaganda, siger Michael S. Lund.
Kontrol i ørken
Organisationen Syrian Observatory for Human Rights, som støtter de moderate kræfter i den syriske borgerkrig, har i dag udtalt, at IS nu kontrollerer over halvdelen af Syriens territorium.
Den oplysning skal man dog tage med forbehold, mener Michael S. Lund:
- Det er rigtigt, at de kontrollerer et meget stort område, hvis man kigger på et kort, men meget af det område er øde ørken. De største byer i Syrien har Islamisk Stat indtil videre ikke haft held til at indtage, siger mellemøstkorrespondenten.
Styrket militært
Lars Cramer-Larsen vurderer, at IS med sejren i Palmyra og i sidste uge i Ramadi i Irak er blevet styrket militært.
- Det viser i hvert fald, at Islamisk Stat stadig er i stand til at gennemføre spektakulære og komplekse operationer. Deres strategi er simpelthen at fastholde terræn, men også at ekspandere. De har samtidig med angrebene i Irak i sidste uge fået kontrol med artilleri, raketkastere og kampvogne, siger oberstløjtnanten.