Dr.dk i Syrien: Se de hjemmelavede våben

Mens EU diskuterer, om man skal sende våben til Syrien, så har landets oprørere taget sagen i egen hånd. Dr.dk har besøgt en af landets hemmelige våbenværksteder.

Værkstedet ligger i en gammel fabrik, som er blevet forladt efter et bombeangreb. (Foto: © Michael S. Lund, DR)

Halvfærdige granater ligger på gulvet. En gryde med krudt står på en bunsenbrænder, og lange stålrør står langs væggen.

Vi er på et hemmeligt våbenværksted i Syrien, hvor oprørerne producerer de våben, de bruger i kampen mod præsident Bashar al-Assads soldater i borgerkrigen. For mens EU de seneste dage har diskuteret, om det skal være muligt at bevæbne oprørerne, så har den syriske opposition for længst taget sagen i egen hånd. Mange steder i landet laver oprørerne missiler, bomber og mortergranater på tophemmelige steder, hvor fremmede normalt ikke har adgang.

- Vi er ikke glade for at have journalister her, for hvis styret opdager, hvor vi er, så bliver vi bombet allerede i nat, siger Abu Abdo, som dog indvilliger i at vise os to værksteder mod, at vi ikke nævner, hvor i Syrien de befinder sig.

Fra gardiner til granater

Abo Abdo selv levede af at sælge gardiner og boligindretning, før oprøret brød ud. Nu hjælper han med at lave hjemmelavede mortergranater til oprørerne.

- Vi bliver beskudt med artilleri og Scud-missiler, og vi bliver angrebet fra luften, så vi er nødt til at lave våben, så vi kan forsvare os mod Assads styre. Der er ingen andre, der sender os våben, så nu laver vi dem i hånden, siger han og viser en ståldrejebænk frem, som han og hans kollegaer selv har sat sammen af materialer fra andre maskiner.

Oprørerne drejer selv både granaterne of affyringsrørene, de blander selv krudtet sammen og svejser granaterne sammen. Det hele foregår i flere forskellige forladte bygninger i området.

- Vi tør ikke have det hele samme sted, for der er konstant en risiko for, at vi bliver bombet, siger han og viser en færdig morter frem.

Hjemmelavede løsninger

Oprørerne på fabrikken har ikke adgang til professionelt våbenmateriale, så i bunden af morteren sidder fænghætten fra en ganske almindelig haglpatron. Den udløser så morteren, når den sættes i morterrøret.

Værkstederne producerer tilsammen 50-60 mortergranater om dagen ifølge oprørerne, mens andre hemmelige steder producerer missiler. Ifølge Abo Abdo er de af lige så høj kvalitet som regimets morterer, selvom de er hjemmelavede.

- Men styrets morterer og missiler virker jo ikke specielt nøjagtige og rammer ofte i civile områder - det gør jeres vel også?

- De skal kun bruges til at ramme regimets soldater, og vi er meget påpasselige med ikke at ramme civile, men vi er nødt til at forsvare os, siger han, mens han holder en af de hjemmelavede granater, som umiddelbart ikke ligner det mest præcise våbenudstyr.

  • I bunden af granaten har oprørerne sat fænghætten fra en haglpatron, som så udløser affyringen, når granaten rammer bunden af morterrøret. (Foto: © Michael S. Lund, DR)
  • Værkstedet ligger i en gammel fabrik, som er blevet forladt efter et bombeangreb. (Foto: © Michael S. Lund, DR)
  • En hjemmelavet mortergranat sammen med to hylstre, der senere laves til granater. I baggrunden ses den drejebænk, oprørerne har samlet til produktionen. (Foto: © Michael S. Lund, DR)
  • En af oprørerne viser en af de hjemmelavede granater frem. Oprørerne frygter konstant at blive bombet fra luften, hvis styret finder dem. Derfor vil de ikke have deres ansigter vist. (Foto: © Michael S. Lund, DR)
  • Endnu et mortersystem er færdigt, og oprørerne viser, hvordan granaten sættes ned i det hjemmelavede morterrør. På fabrikkerne producerer de 50-60 granater om dagen. (Foto: © Michael S. Lund, DR)
1 / 5

Se mere fra DR's besøg i i Syrien i 21Søndag den 17. marts.