Dr.dk i Syrien: Bydelen der blev jævnet med jorden

Syriens hær har genvundet kontrollen med den gamle bydel i storbyen Homs. Men tilbage står en ruinhob.

DR’s mellemøstkorrespondent Michael S. Lund har som en af få udenlandske journalister fået adgang til de mest ødelagte kvarterer i Homs. (Foto: © Michael S. Lund, DR)

Overalt står ødelagte bygninger. Otte etager høje boligblokke er faldet sammen som korthuse. En sofa hænger ud ad et hul på anden sal.

DR.dk har fået adgang til de centrale dele af den syriske by Homs, hvor den syriske regering i næsten tre år har kæmpet mod oprørere.

For nylig trak oprørerne sig ud af byen efter at have indgået en aftale med regeringen, og Syriens regering erklærede sejr i Homs.

'Gør ondt i hjertet'

Men efter tre års voldsomme bombardementer fra de syriske styrker - og oprørernes beskydning fra boligblokkene - er det ikke meget at overtage.

- Det her er min lejlighed, siger Mohammed, der trækker igennem de ødelagte og øde gader med en cykel med sin niårige søn på bagagebæreret.

- Alt er ødelagt, det gør ondt i hjertet at se. Jeg har boet her i 40 år, men vi flygtede for tre år siden i det tøj, vi gik og stod i. Nu er der intet tilbage, siger han.

Han går for dårligt til at vise mig ind i sin lejlighed, men hans niårige søn, Wasim, viser mig ind.

Huller i murene

Hoveddøren er blokeret af dynger af beton, så vi går igennem flere andre lejligheder for at komme ind. Der er store huller i alle væggene. Nogle af dem stammer fra granater og missiler, andre har oprørerne lavet, så de kunne løbe gennem lejlighederne uden at blive set af snigskytter.

- Her er stuen og gæsteværelset, siger niårige Wasim og peger på et rum, hvor overboens vaskemaskine ligger oven på murbrokker og betonelementer fra loftet, der er faldet sammen.

- Her kan man ikke bo. Der er ikke nogen, der kan vende tilbage her, siger drengen.

Omringer og bomber

De syriske regeringsstyrker har det seneste halve år haft held til at slå oprørerne tilbage flere steder.

Blandt andet her i Homs, men også i det vestlige Syrien og i områder af Aleppo og Damaskus.

Men sejrene kommer med enorme ødelæggelser, da hærens strategi ofte er at omringe de oprørskontrollerede områder og så bombe og beskyde, indtil oprørerne flygter.

Resultatet af den strategi kan ses i Homs' gamle bydel, hvor oprørerne også har gravet tunneller under gader og boliger for at undgå snigskytter og luftangreb.

I byens historiske kristne kvarter møder jeg 75-årige Nadia. Også hun flygtede for tre år siden, da kampene brød ud uden at få noget med sig.

I dag er hun vendt tilbage for første gang, siden hun flygtede.

- Det er så trist at se. Alt er væk. Selv dørene er forsvundet. Jeg har boet her siden 1955 og havde aldrig troet, at jeg skulle se sådan noget, siger hun, mens hun samler et par gryder sammen, som stadig står tilbage.

'Intet at redde'

Udenfor rydder frivillige kristne grupper op i gaderne. Men det vil tage år, hvis ikke årtier at gøre de gamle bydele af Homs beboelige igen efter tre års kampe.

Mohammed og hans søn bor hos slægtninge uden for byen. Han drev en lille musikbutik før borgerkrigen, men den er også væk, og nu er han arbejdsløs.

- Jeg ved ikke, hvad vi gør. Om Gud vil, vil min lejlighed blive genopbygget. Indtil videre kommer jeg bare for at se den, for der er ikke noget at redde ud af lejligheden, siger han og fortsætter, mens han trækker væk på sin cykel.

- Jeg har boet her i 40 år, og det giver mig lidt ro i sjælen at komme her og se, at der stadig er lidt tilbage af mit hjem.