Næsten alle stemmerne er talt op i Grækenland. Optællingen viser, at 61,35 procent af vælgerne har fulgt regeringens opfordring og stemt nej. 38,65 procent har stemt ja.
Kort inden midnat var lidt over 90 procent af stemmerne talt op.
Dermed har optællingen ikke ændret forskellen mellem ja- og nej-sigere ret meget. De første telefonmålinger, som blev offentliggjort kort efter klokken 18, hvor valgstederne lukkede, viste 60 procent til nej-sigerne og 40 procent til ja-sigerne.
En gigantisk sejr for regeringen
Den græske Syriza-regering har flere gange opfordret vælgerne til at stemme nej. Finansminister Yanis Varoufakis har direkte sagt i et interview med Bloomberg, at han ikke længere vil være Grækenlands finansminister, hvis afstemningen ender med et ja. Også premierminister Tsipras antydede, at han ville trække sig.
Men det bliver ikke aktuelt lige nu, for regeringen kan opfatte afstemningen som en gigantisk sejr.
DR Nyheders korrespondent, Niels Kvale, er i Athen, hvor nej-sigerne fester i gaderne.
- Når man går igennem Athen denne aften, så mærker man mest nej-sigerne, der jubler. Men det er også en stor forløsning for grækerne, der efter fem år med krise og deroute nu kan sige nej, siger han.
https://twitter.com/NielsKvale/status/617776681034600449
Problemet er bare, at ingen aner, hvad der nu skal ske.
Vil forhandle ny aftale hurtigt
Premierminister Tsipras har sagt, at han øjeblikkeligt rejser til Bruxelles for at forhandle en ny og bedre låneaftale på plads for grækerne.
Det er muligt, mener han, fordi han efter afstemningen kan have den græske befolknings opbakning til at forhandle en låneaftale, som er bedre for grækerne.
Grækerne stemmer om, hvorvidt de vil acceptere den række af reformkrav, som blandt andet EU kræver for, at udbetalingen af de såkaldte nødlån til bankerne skal fortsætte.
https://twitter.com/reiterberlin/status/617773256339259393
Et nej kan betyde et græsk farvel til euroen og en genindførsel af drakmen, men Grækenland har ingen overvejelser om at trykke pengesedler af den gamle slags, siger Euclid Tsakalotos, der har koordineret de svære forhandlinger med landets kreditorer.
- Jeg tror ikke, vi bliver smidt ud af euroen, siger han ifølge Ritzau.
Merkel mødes med Hollande mandag
Allerede få minutter efter, at de første valgstedsmålinger var offentliggjort, meddelte det franske præsidentpalads, at Tysklands forbundskansler, Angela Merkel, mandag er i Paris for at drøfte det græske afstemningsresultat ved en arbejdsmiddag med Frankrigs præsident, François Hollande.
De lukkede græske banker vil åbne igen på tirsdag, oplyser den græske regering.
https://twitter.com/jonkyst/status/617775229956423680