Behandlingen af overvægtige børn og unge i Kolding er en overvældende succes.
84 procent af de 149 børn, der har været i behandling ser nemlig ud til at have tabt sig.
Og det er et helt fantastisk resultat, siger overlæge Jens Christian Holm fra Holbæk Sygehus, som har stået for projekt Vægtstoppere.
- Jeg vil kalde det for et gennembrud, hvis de tal holder. Man har aldrig nogen sinde haft et tilsvarende resultat i kommunalt regi. Det er faktisk en sensation, siger han.
Mere selvværd og glæde
For de mange tusinde danske børn, der trækker med overvægt er det godt nyt, mener Jens Christian Holm.
- De går generelt for lud og koldt vand. De er ensomme, mange af dem deltager ikke i aktiviteter med andre unge, og de mangler selvværd. At der nu er håb for at de kan tabe sig og få et godt liv, er afgørende, siger Jens Christian Holm.
Og at det sker for de børn, der har deltaget i projekt Vægtstoppere i Kolding, er sundhedsleder Helle Rasmussen, da heller ikke i tvivl om.
- Vores personale kan jo se, at de bliver glade børn, de får mere selvværd, og begynder at lege med andre børn, fordi de nu kan deltage i fysiske aktiviteter, uden at blive drillet, siger hun.
Også forældrene oplever børnenes vægttab som positivt.
- De oplever at familierne begynder at fungere bedre, siger Helle Rasmussen.
Overvægt er en sygdom
Jens Christian Holm tror, at succesen for projektet skyldes at udgangspunktet for behandlingen er, at overvægt er en sygdom.
- Vi har den opfattelse at overvægt er en sygdom, som det er svært for børnene at bekæmpe. Vi ved også hvor svært det er, og så tager vi de relevante faglige tiltag, der skal til for at det kan lykkes. Sværere er det ikke, siger han.
Klar plan
I projekt Vægtstoppere har der været mange personer med forskellig faglig baggrund involveret i behandlingen. Praktiserende læger, diætister, sundhedsplejersker og læger med speciale i overvægt har arbejdet sammen om hvert enkelt barn.
Men først og fremmest har hvert enkelt plan fået en individuel plan for, hvordan de ændrer livsstil og kostvaner, og det har været afgørende, mener Helle Rasmussen.
- Jeg kan bedst sige det ved at henvise til, hvad en af forældrene sagde: Endelig får vi et redskab og en plan, som vi kan overskue og bruge, men det er også vigtigt at børnene bliver undersøgt fem, seks gange om året af enten en diætist eller en sundhedsplejerske, indtil de er normalvægtige. Bagefter fortsætter vi med to undersøgelser om året, siger Helle Rasmussen.
Sodavand næsten forbudt
Fra det øjeblik behandlingen går i gang er der fokus på børnenes madvaner og fyskisk aktivitet.
De får fior eksempel besked på at erstatte hvidt brød med groft, slukke tørsten i vand og kun drikke en halv liter sodavand og spise højst en deciliter slik.
- Det er alt sammen meget konkret, og forståeligt, siger Helle Rasmussen.
Fastholder vægttab
Jens Christian Holm er sikker på at de fleste af børnene kan fastholde deres vægttab, også efter at de ikke længere er med i projektet.
- Ifølge vores erfaringer fastholder børnene vægttabet op efter mere end fire år. Det skyldes at vi understreger over for dem, at det her er ikke kun noget, der varer fire måneder eller et enkelt år. Det drejer sig om hele livet, siger han.
Jens Christian Holm anslår at omkring 60.000 børn lider af overvægt.