Danmarks vugge er væltet: Kongesæde i Erritsø er ældre end det i Jelling

Nye analyser viser, at et befæstet anlæg i Erritsø ved Fredericia er ældre end det, der ligger i Jelling.

På denne mark i Erritsø lå et stort anlæg i den tidlige vikingetid, fortæller arkæolog Christian Juel. I baggrunden ligger i dag Energinet.dk.

Næsten alle ved, at Danmarks vugge står i Jelling, hvor Danmarks første konge, Gorm den Gamle, boede med sin Thyra, og hvor Jellinge-stenene bekræfter hele historien.

Men nu bliver der rokket ved den forestilling. Nye kulstof 14 analyser viser nemlig, at et stort befæstet anlæg i Erritsø ved Fredericia er ældre.

Dateringen lyder, at anlægget er fra mellem år 750 og 800, altså i den tidlige vikingetid, mens anlægget i Jelling til sammenligning er dateret til år 900.

- Vi har fundet resterne af en befæstet kongsgård fra den tidlige vikingetid. Der er rester af en kæmpe voldgrav, der var 110 gange 110 meter stor, og indenfor voldgraven lå en stor vikingetidshal, forklarer Christian Juel, arkæolog og museumsinspektør ved Vejle Museerne.

Allerede i 2006 fandt arkæologerne rester af anlægget i en udgravning forud for nybyggeri, men nu er de altså vendt tilbage til stedet for at lave nye undersøgelser.

- For vi spurgte jo os selv - hvor var kongemagten før Gorm den Gamle? Og vi tror nu, at hans forgænger har boet i anlægget i Erritsø, siger Christian Juel.

Så selvom Jelling med sine runesten, gravhøje og kirkested endte som residens for Gorm den Gamle, må det danske monarkis historie nu tænkes videre tilbage i tiden.

- Vi skal nok nuancere den tidlige danmarkshistorie lidt og sige, at der er konger før Gorm den Gamle, som vi kan blive klogere på ved at kigge nærmere på Erritsø, siger Christian Juel.