Syddanske politikere bekymrede for ambulancekørsel

Ambulanceselskabet BIOS mangler stadig reddere og er endnu ikke klar til at overtage den ambulancekørsel, de skal stå for den 1. september.

Bios skal fra 1. september overtage ambulancekørslen fra Falck i store dele af Region Syddanmark, men selskabet er endnu ikke klar med reddere. (Foto: © Hanne Høier, DR Syd)

Det hollandske BIOS skal sammen med Responce fra 1. september i år overtage ambulancekørslen fra Falck i Region Syddanmark. Men BIOS er endnu ikke klar med de reddere, der skal til for at løfte opgaven.

Derfor har flere politikere nu tabt tålmodigheden med BIOS. SF og Enhedslisten krævede i går, at regionsrådet skulle tage stilling til, om selskaberne kunne løse opgaven.

Knap to en halv måned før BIOS overtager ambulancekørslen mangler selskabet både reddere og ambulancestationer. Det er ikke ansvarligt over for borgerne, mener SF's regionsrådsmedlem Ida Damborg.

Vi kan ikke lade folk i stikken

- Vi er nødt til at vide, hvad der sker, hvis de ikke bliver klar. Folk har krav på et akutberedskab. Vi kan jo ikke lade borgerne i stikken fra 1. september, siger Ida Damborg.

Regionsrådet i Region Syddanmark drøftede i går sagen. Drøftelsen blev flyttet fra den åbne til den lukkede dagsorden, da den handlede om kontraktlige forhold, som er fortrolige.

På mødet gav Thyge Nielsen, der er formand for det præhospitale udvalg i Region Syddanmark, en redegørelse for situationen.

Vi er bekymrede

- Jeg sagde på mødet, at vi også i det præhospitale udvalg er bekymrede over, at vi ikke er længere i forhold til at rekruttere personale. Men at vi følger situationen tæt, siger Thyge Nielsen.   Han oplyser, at der i regionsrådet var opbakning til at fortsætte samarbejdet og holde fast i kontrakten med BIOS.

- Men det er da et problem, at man mangler så mange reddere, som man gør. Det med bilerne og stationerne skal nok komme på plads. Men det nytter ikke noget, hvis man ikke har en chauffør og en redder til at sætte ind i bilen, siger Thyge Nielsen.

Mangler cirka 100 reddere

- Jeg er ikke så tryg, som jeg har været. Men jeg tror stadig på, at det vil lykkes, understreger Thyge Nielsen.

Hvor mange reddere, der mangler, afhænger af, hvordan man gør det op. Men Thyge Nielsen vurderer, at det drejer sig om cirka 100 reddere.

Der er tidligere blevet spekuleret i at hente ledige reddere fra Tyskland, men Thyge Nielsen mener ikke, at mere end højst 25 tyske reddere vil kunne nå at blive klar til at indgå i et dansk beredskab inden 1. september.

Borgere skal ikke være utrygge

Thyge Nielsen afviser dog, at borgerne i Syddanmark har grund til bekymring.

- Man skal ikke være utryg. Det er helt sikkert, at der kommer til at køre ambulancer fra 1. september. Det er ikke til diskussion. Det kan så være, at nogle reddere kommer til at skulle køre rigtig meget i begyndelsen, hvis ikke mandskabet er på plads, siger han.

Enhedslistens Vibeke Syppli, der var med til at kræve sagen gennemgået i regionsrådet, er stadig ikke helt tryg.

Rygter om benspænd

- Jeg er ikke mindre bekymret, end jeg var før. Men jeg tror bestemt, at der kommer til at køre ambulancer fra 1. september. En så vigtig funktion kan ikke udsættes eller undværes. Jeg ved bare ikke, hvem der kommer til at sidde i ambulancerne, siger Vibeke Syppli Enrum fra Enhedslisten.

Niels Erik Søndergaard fra Dansk Folkeparti har været fremme med en anklage om, at der skulle være flere indicier på, at det er Falck, der har spændt ben for BIOS. Men det vil Thyge Nielsen ikke forholde sig til.

- Jeg har hørt rygterne. Og jeg er ikke glad for det, hvis det er korrekt. Men det er en sag mellem Falck og Konkurrencestyrelsen og Bios, siger han.

BIOS Danmark skal køre de syddanske ambulancer på Fyn, i Sydvestjylland og i Sønderjylland. Responce skal køre ambulancerne i Trekantområdet.