Sorte huller, parallelle universer, 'Big Bang' og universets oprindelse.
Det er komplicerede emner, der til dagligt hovedsageligt rumsterer i forskere og videnskabsmænds finurlige hjerner.
Men siden slutningen af februar har disse emner fundet vej til hjerner verden over, uden for universiteter, laboratorier og forskernes mørke, finurlige studiekamre med stakkevis af papirer og tavler fulde af nærmest ulæselige ligninger og formler skrevet med kridt.
Det var nemlig med udgangen af februar, at filmen 'The Theory of Everything' havde premiere. Og det kan tydeligt mærkes på biblioteker landet over.
Øget udlån af astronomibøger
'The Theory of Everything' - på dansk, 'Teorien om alting' - skildrer Cambridge fysikeren og matematikprofessor, Stephen Hawkings liv og forskning. Han er idag en af verdens førende teoretiske fysikere.
Siden premieren 26 februar har stråling fra sorte huller, imaginær tid og alle de andre hjernevridende emner skabt stor interesse for astronomi og de indviklede teorier.
Og med filmen, er der også skabt stor interesse for at læse, og låne Stephen Hawkings bøger fra bibliotekets samling, fortæller bibliotekar Claus Jensen fra Sønderborg Bibliotek:
- Nogle af hans gamle værker har vi måtte hente ud af magasin (depot; red.) og hans føste værk helt udlånt. Også hans nyere værker er lånt ud i højere grad, end vi er vant til, siger han.
Normalt kun for nørder
I omkring halvdelen af landets biblioteker er værket 'Hawkings uendelige Univers' lånt ud - men der er stadig andre titler til rådighed.
Normalt medfører en filmatisering af en skønlitterær bog et øget udlån af det oprindelige værk. Men det er anderledes med fagbøger. Derfor mener Claus Jensen, der er tale om en markant tendens:
- Det er jo hårdkogt astronomi, og det er ofte bøger, der ikke bliver udlånt så ofte. Det er for de hårde nørder normalt, så mængden, vi låner ud, er meget overraskende, siger han.
Termodynamik og en Oscar
Stephen Hawkins blev som ung ramt af sygdommen ALS (Amyotrofisk lateral sklerose), og har i mange år været ude af stand til at bevæge sig. Men hans arbejde indenfor teoretisk fysik har vundet stor anderkendelse verden over.
Hans hovedområder er forskningen af kosmos og kvante-tyngdekraft, og hans største bidrag til forskningsområderne omfatter afhandlinger om forbindelsen mellem sorte huller og termodynamikken.
Stephen Hawkings' forskning indikerer, at sorte huller ikke eksisterer for evigt, men snarere 'fordamper' langsomt ved den såkaldte Hawkings-stråling.
I 'The Theory of Everything' spilles Stephen Hawkings af Eddie Redmayne, som modtog en Oscar for sit skuespil for Bedste mandlige hovedrolle.