Plejeforældrene Annemette og Poul Erik går snart på pension: For få unge vil tage over

Flere kommuner og Plejefamiliernes Landsforening har problemer med at rekruttere unge plejefamilier.

Pensionsalderen nærmer sig for plejeforældrene Poul Erik og Annemette Olesen fra Lysabild på Als. De har igennem de sidste ni år haft seks børn i pleje. (Foto: © Simon Sandemand, DR Syd)

Annemette og Poul Erik Olesen har to voksne børn, der ikke bor hjemme længere.

Alligevel er deres hjem i Lysabild på Als stadig fyldt med børn. De har nemlig tre drenge i pleje, som de passer på fuld tid.

-De børn fylder hele ens liv, og man vil altid have dem i sit hjerte. Man kommer lige så tæt ind på livet af dem, som var det ens egne børn, siger Annemette Olesen.

Men der mangler familier som Annemette og Poul Erik Olesen - blandt andet i Syd- og Sønderjylland.

Det viser en rundringning, som DR Syd har foretaget til de otte syd- og sønderjyske kommuner; Aabenraa, Haderslev, Sønderborg, Tønder, Esbjerg og Varde, Vejen og Fanø.

Seks ud af otte kommuner efterlyser plejefamilier. Og det er især yngre familier, der er på ønskelisten.

Der er brug for nye kræfter

Annemette og Poul Erik Olesen er begge over 60 år, så drengetrioen, der bor hos dem nu, bliver deres sidste plejebørn.

- Vi valgte at blive plejeforældre, fordi det kunne gøre en forskel at have børnene døgnet rundt. Vi har fået rigtig mange sjove timer og gode oplevelser ud af det, så man skal virkelig overveje muligheden, lyder opfordringen fra Annemette Olesen.

Den situation står de ikke alene i. Den gennemsnitlige plejefamilie i Region Syddanmark er over 50 år, og er dermed i gang med det sidste forløb som plejefamilie.

Derfor bliver manglen på plejefamilier blot endnu større de kommende år, fortæller Peter Bjerregaard Andersen, der er tilsynschef hos Socialtilsyn Syd.

-Det er en udfordring, at man i de kommende år vil se en del plejefamilier holde op. Flere kommuner ønsker at bruge plejeforældrene mere, og samtidig bliver der færre ledige plejefamilier med den helt rigtige profil.

Derfor er det især de unge familier, kommunerne forsøger at appellere til.

Manglen er landsdækkende

Marianne List, der er næstformand i Plejefamiliernes Landsforening genkender tendensen fra Syd- og Sønderjylland.

- Det er helt tydeligt, at vi skal have de yngre familier i gang. Det gælder over hele landet, siger hun.

Der er mere en 6000 plejefamilier i hele landet, men det er altså ikke nok. Marianne List forklarer, at hvis ikke, der kommer flere og yngre plejefamilier, vil der være risiko for at plejebørn ikke bliver matchet med den rigtige familie fra starten af.

- Så kan vi være nødt til at flytte barnet til en ny familie, og der er ikke noget mere skadeligt for et plejebarn, end at blive flyttet rundt.

Marianne List pointerer, at det er svært at give et eksakt tal på, hvor mange plejefamilier, der er brug for, da det i høj grad handler om at finde den familie, barnet passer bedst ind i. Derfor er der behov for et bredt udvalg af plejefamilier.