Madspildsjægere jager spild i storkøkkener

30.000 tons mad bliver hvert år smidt ud i danske storkøkkener. Det skal forhindres.

Hver dansker smed i gennemsnit 123 kilo spiselig mad ud sidste år. Meget af det kommer fra storkøkkenerne. (© Istockphoto)

For at undgå stort madspild kan storkøkkener nu få besøg af en medarbejder med titlen madspildsjæger.

De skal besøge storkøkkener i både offentlige institutioner og private virksomheder og hjælpe til, at mere mad ender på middagsbordet frem for i skraldespanden.

Projektet ledes af centerchef Anette Gravgaard fra AgroTech ved Teknologisk Institut, der ser et stort potentiale.

- Selvom mange kantiner og cateringvirksomheder allerede er godt med, når det handler om at minimere spildet, er der altid noget, der kan blive bedre. Det kan være portionsstørrelser eller hvordan man udnytter alle grøntsager, siger Anette Gravgaard.

En af de virksomheder, der gerne vil sørge for, at spildet skæres ned, er Ecco. Her håber køkkenchef Henning Petersen på, at et besøg af en madspildsjæger kan give bedre resultater for både miljø og bundlinje.

- Vi har arbejdet med madspild, siden vi i 2004 gik over til økologi, men nu føler vi, at vi har brug for hjælp udefra for at komme videre. Jeg håber, vi kan halvere spildet, siger Henning Pedersen, der i dag får besøg af madspildsjægeren.

Det er gratis for virksomheder at få besøg af en madspildsjæger, da projektet dækkes af Fødevareministeriet. Fødevareminister Eva Kjer Hansen er i dag med hos Ecco, og hun er glad for ordningen.

- Nu får virksomhederne nogle værktøjer der gør, at de kan afdække deres madspild. For det vigtige er, at vi udnytter de gode råvarer bedre, siger Eva Kjer Hansen.