Når studenterne i den kommende tid får huen på, så risikerer dem, der har fået en international studentereksamen på en såkaldt IB-linje at komme bagest i køen til de videregående uddannelser i Danmark.
I 2014 fik 48 procent af IB-studenterne afslag på en ansøgning til en videregående uddannelse. Det viser tal fra Styrelsen for Videregående Uddannelser. Til sammenligning er det kun 24 procent af de almene studenter, der får afslag.
I Danmark er der 12 gymnasier, som tilbyder en international studentereksamen på en IB-linje. Yderligere tre gymnasier har en IB-linje på vej.
Rektor er overasket over de mange afslag
På Esbjerg Gymnasium begynder det første hold IB-elever efter sommerferien på en såkaldt pre-IB, der svarer til 1.g i det almene gymnasium.
Deres kommende rektor, Erling Petersson, synes, at nyheden om, at godt halvdelen af IB-eleverne bliver afvist på de videregående uddannelser, virker skræmmende.
Rektor vil informere bedre
Han tror, at det hænger sammen med, at eleverne ikke har haft de rigtige fag til at blive optaget på de danske universitetet.
Han lover, at han vil gøre en stor indsats for at vejlede eleverne på uddannelsens første år:
- Vi informerer eleverne om, at der gælder nogle særlige adgangskrav til nogle fag på danske universiteter. Det er vigtigt for, at de kan vælge rigtigt, når de starter på IB-linjen, siger Erling Petersson.
Karakteromregningen kan være årsagen
IB er en international gymnasielinje hvor man bruger en anden karakterskala, og det er en del af forklaringen, mener Anne Sofie Bagger, IB-elev og bestyrelsesmedlem i Danske Gymnasieelevers sammenslutning.
- Det store problem i forhold til at få IB-studerende ind på danske universiteter er den karakter-konvertering, som man laver fra IB-skalaen til den danske syvtrins-skala, siger Anne Sofie Bagger.