To procent. Så meget skal der spares på det nye psykiatrisygehus i Slagelse.
Psykiatrien i Region Sjælland var ellers blevet skånet for sparekrav, da regionen i efteråret 2017 valgte at afskaffe de årlige to procents besparelser på sygehusene, det såkaldte omprioriteringsbidrag, som regeringen ellers havde besluttet.
Begrundelsen var, at personalet ikke kunne løbe stærkere. Senere blåstemplede regeringen, at det årlige to procents sparekrav skulle afskaffes på alle sygehuse i Danmark.
Men snigende som en tyv om natten er to procents besparelsen allerede genindført på det nye psykiatrisygehus i Slagelse. Besparelsen skal til for at rette op på et underskud på 23 millioner kroner. En beslutning, de øverste embedsmænd i psykiatriledelsen har taget udenom regionsrådet.
Det radikale regionsrådsmedlem og medlem af psykiatriudvalget Anne Møller Ronex er harmdirrende. Hun har forlangt sparekravet forelagt på det kommende møde i forretningsudvalget:
- Som politikere kan vi ikke holde til først at afskaffe to procent sparekravet for derefter at få at vide, at administrationen har genindført det.
- Hvis der mangler penge til at få de stadig flere patienter behandlet, må vi se på det. Men det er ikke i orden, at den her besparelse er gået under den politiske radar, siger hun.
Formanden for psykiatriudvalget Tina Boel fra SF siger, at hun og hele udvalget bakker om de radikales protest mod at genindføre sparekravet på to procent udenom politikerne.
Medarbejdere og pårørende: Uholdbart og forkasteligt
Næstformand i Dansk Sygeplejeråd, kreds Sjælland, Ulla Birk Johansen siger, at situationen er alvorlig:
- Godt nok er det især lægesekretærer, der er fyret, men det påvirker i den grad sygeplejerskerne, for de skal gøre sekretærernes arbejde. Desuden er der stillinger, der ikke er besat, samtidig med at der kommer stadig flere patienter. Det er uholdbart, siger hun.
Formanden for patienter og pårørendes forening, Sind i Region Sjælland, Per Harvøe er dybt bekymret:
- Det er forkasteligt, at politikerne i regionsrådet ikke har fået noget at vide om den to procents besparelse, som de jo afskaffede, da de lagde budget 2018. Hvis de havde kendt problemerne, vil jeg tro, at de havde fundet pengene på et andet område, siger Per Harvøe.
Underskuddet på 23 millioner kroner skyldes blandt andet, at psykiatrisygehuset har svært ved at finde fast personale. Derfor har udgifterne til vikarer og stadigt flere patienter gjort et stort indhug i økonomien.
Direktøren for Psykiatrien i Region Sjælland, Michael Werchmeister, vil ikke kommentere besparelsen med henvisning til, at den nu er optaget på forretningsudvalgets dagsorden.