Et stort kørekort er ikke nok til at få job som chauffør

Selvom der er ubesatte job, så gør manglen på erfaring det svært for unge at få job som lastbilchauffører.

Arbejdsgiverforeningen for Transport og Logistik, 3F og Dansk Transport og Logistik er i gang med at finde fremtidens chauffører gennem en image- og rekrutteringskampagne "Job i Transport". Men selv når de unge bliver uddannede, så er det svært for dem at få et job som chauffør. (Foto: © Rikke Olsen, DR)

Det er ikke nemt for chauffører, som udelukkende har taget et stort kørekort, at få lov til at køre lastbil. Sådan lyder det blandt andet fra jobcenteret i Næstved, siger faglig leder, Guri Terstrøm.

- Personer, som har kortere uddannelser, kan godt gå ledige i lidt længere tid. De ønsker bare at få job og har hørt, at der er mangel på chauffører, siger hun.

Dansk Erhverv anerkender dele af de ledige chaufførers frustrationer. For der er højt specialiserede opgaver, som kræver erfaring, siger faglig leder Jesper Stenbæk.

- En fejllevering af en husgavl til en byggeplads kan sætte store dele af pladsen i stå, og det betyder store tab. Så det kræver en erfaren og sikker hånd at udføre den opgave, siger han.

Direktør Peter Laursen fra Uddannelsesinstitutionen Dekra, som er den største udbyder af de korte uddannelser mener, at vognmændene faktisk tager ansvar for at ansætte uerfarne chauffører.

Han råder frustrerede ledige til at tænke i andre baner, end de hidtil har gjort.

- Nogle chauffører skal måske have hjælp til at komme til den første samtale. Her kan de blandt andet bruge deres netværk. Men måske skal nogle også kigge bredere inden for branchen, siger Peter Laursen og uddyber:

- Hvis man eksempelvis har kørt med grus, kigger man kun der. Og så skal man være villig til at køre lidt for at komme på arbejde. Det kan være vilkårene afhængig af, hvor man bor i landet, siger Peter Laursen.