Blå blok vil begrave randzonerne

Kommer Venstre til magten, vil randzoneloven være historie. Genvinder Socialdemokraterne derimod statsministerposten, er de åbne for diskussion om loven.

Ifølge randzoneloven skal der ved denne grøft laves op til 10 meter randzone. (Arkivfoto) (Foto: © Helge Røjle)

Ti meter pløjemark.

Det er omdrejningspunktet for den meget omdiskuterede randzonelov, som VK-regeringen indførte tilbage i 2011.

Siden har den nuværende regering justeret loven flere gange, og den vil i den nye regeringsperiode fortsat være et stort debatemne.

Blå blok vil droppe loven

Kommer Venstre til magten efter valget, vil de med støtte fra Dansk Folkeparti, Konservative og Liberal Alliance droppe loven.

- Så vil krav om generelle randzoner blive skrottet. Det kan landmændene regne med, hvis vi fire partier får flertal. Det vil sige, det, som gælder nu, bliver fjernet igen, så man kan bruge sin jord mere hensigtsmæssigt, end det er tilfældet nu, fortæller Jacob Jensen (V), medlem af Folketingets Fødevareudvalg.

Planen, som Venstre, Dansk Folkeparti og Det Konservative Folkeparti fremlagde allerede sidste år, indeholder 16 forslag, som skal gøre det nemmere og billigere at drive fødevare- og landbrugsvirksomhed i Danmark.

Landmand tror ikke på hurtige løsninger

Men den påstand køber landmand Vagn Juszczyk fra Dannemare på Lolland ikke. Han er en af mange, der har stævnet staten, fordi han ikke må dyrke den jord, han har betalt for.

- Jeg håber, at de har den intention, at de får gjort det. Men som det politiske system fungerer, så går tingene langsomt. Det er ikke noget, man bare lige gør med et pennestrøg. Jeg tror, at vi kommer langt i den retssag, inden der er nogen, der får ophævet noget, siger Vagn Juszczyk.

Cirka 31.000 landmænd havde i 2014 søgt om randzonekompensation.

Socialdemokraterne vil afvente retssagerne

Vinder Socialdemokraterne valget, er domstolenes afgørelse i retssagerne mellem staten og landmændene afgørende for lovens fremtid.

- Nu må vi afvente retssagerne og se, hvad de siger. Hvis de siger, vi kan fortsætte med randzonerne, så er det vejen frem. Ellers må vi tage en diskussion med landbruget om, hvordan vi så får sørget for, at de ikke forurener så meget ude i vandløbene, fortæller tidligere fødevareminister Mette Gjerskov (S).

Men Vagn Juszczyk falder ikke for, at en kommende rød regering skulle være villig til at finde en ny løsning.

- Jeg synes, at det er valgbluf. Det er nogle billige point at lave her op til et valg. Det har de jo haft masser af mulighed for at gøre, siger han.

Loven har tilhængere og modstandere

Formanden i Landboforeningen Gefion, Torben Hansen, glæder sig over blå bloks melding.

- Det er en af en lang række sager, der er meget vigtige for os. Så jeg håber meget på, at vi får truffet nogle beslutninger der virker. Der ser jeg VKO's 16-punktsplan som en rigtig god start og også sammen med Liberal Alliances landbrugsforslag, siger han.

Men selvom randzone-loven ikke har fungeret i sin nuværende form, er Danmarks Naturfredningsforening ikke overraskende stor modstander af Venstres planer for fremtidens landbrug.

- Naturen er på et helt uset lavpunkt, og vores vandmiljø er slet ikke i den gode tilstand, som der stilles krav om, hvis vi stadig vil være med i EU. Så der er en meget stor opgave for Danmark at løse. Selv en blå blok kommer også under pres fra EU om, at der skal gøres mere, end de lægger op til, siger præsident Ella Maria Bisschop-Larsen.