Hverdagen skal ændres, hvis børn skal tabe sig

Det er ikke gjort med sport en gang om ugen, hvis overvægtige børn skal smide de overflødige kilo.

Hvis det skal lykkes for børn med lidt for runde kinder at smide de overflødige kilo, så er det ikke nok at sende dem til fodbold eller svømning. Hele familiens hverdag skal laves om.

Det har familier i Aalborg med overvægtige børn mellem 2 og 17 år fået hjælp til siden 2011. Her har 84 procent af de medvirkende børn enten tabt sig eller er stoppet med at tage på.

En af dem er 13-årige Emil Nielsen, som sidste år blev henvist til tilbuddet Vanebryderne af sundhedsplejersken på sin skole. Dengang vejede han 61,6 kg og havde et BMI på 31,5.

- Vi var egentlig godt klar over, at vægten var for høj, men det kneb med at gøre noget ved det, siger Emils mor, Gitte Agocs.

Slut med nemme løsninger

Men efter en snak med sundhedsplejersken blev det hvide brød i madpakken skiftet ud med groft sandwichbrød og suppleret med grøntsager.

- Nu tænker vi mere over, hvad vi spiser. Vi får flere grøntsager og vælger ikke så tit den nemme løsning med færdigretter fra Bilka eller McDonalds, siger Gitte Agocs.

Hvor eftermiddagen tidligere blev brugt i sofaen foran Nintendo og PlayStation, så er Emil nu begyndt at gå med reklamer to gange om ugen. I det hele taget bevæger familien sig meget mere end før og går lange ture. Og det kan ses på vægten. I dag er Emil 4 kg lettere, og hans BMI er faldet til 30,3.

Motion skal være sjovt

Tilbuddet Vanebryderne strækker sig over 15 måneder og omfatter ud over samtaler og kostvejledning også et 12 ugers træningsforløb. Her får børnene lov at afprøve forskellige sportsgrene i håb om at de finder noget, de synes er sjovt.

- Mange af de her børn har haft nederlag i forbindelse med sport, siger Stefan Mikkelsen, som er fysioterapeut og træner børnene i Vanebryderne.

Det er også tilfældet for Emil Nielsen, som tidligere har gået til svømning. Men det stoppede han med, fordi han blev drillet med at han var tyk. Han har også prøvet at gå til fodbold, men det fangede ham ikke.

Mere energi og udholdenhed

- Vanebryderne har været guld værd for os, siger Gitte Agocs.

Onsdag starter et lignende tilbud i Mariagerfjord Kommune for børn mellem 6 og 10 år. Også her er det helt centralt at ændre på hverdagen, fordi det er dér, man kan ændre på vaner og livsstil, siger sundhedsmedarbejder Anders Ring.

- Det er forskellen på, om man sidder i sofaen og er inaktiv og spiller PlayStation hele eftermiddagen, eller om man er ude at hoppe på trampolin eller gå en tur med hunden, siger han.