Flere tusinde tons mad smides ud fra de danske supermarkeder om året. Men detailkæden Coop har vist, at det godt kan lade sig gøre at mindske spildet.
Her er 10 procent mindre mad blevet smidt i skraldespandene ved kædens butikker i 2014.
- Det er jeg kun tilhænger af, for jeg er selv meget økologisk og går rigtig meget op i, at vi skal genbruge og ikke smide ud, siger Anette Mortensen, der er på indkøbstur i Fakta i Hobro.
Kunder vil gerne købe nedsat mad
Coop har blandt andet gjort meget ud af at nedsætte prisen på varer, der er ved at være for gamle, og kunderne har vist stor interesse for den billigere mad.
- Det er vi rigtig stolte af. Det er penge ud af vores lommer og et ressourcespild, der påvirker naturen hver gang, vores varer går til spilde, siger miljøchef Signe Frese.
Blandt andet har Coop smidt 750.000 færre pakker brød og 300.000 færre pakker kød ud i 2014 i forhold til tidligere år.
Butikschef: Vi vil jo helst sælge varerne
I Fakta i Hobro fanger små gule klistermærker med påskriften 'STOP MADSPILD' blandt andet kundernes øjne i grøntafdelingen.
- Lige i dag er det forskellige salater, vi har mærket ned til en god pris, fordi de er ved at overskride datoen, siger butikschef Helle Susanne Pedersen.
- Vi vil selvfølgelig helst have så lidt spild som muligt, så hvis vi kan sælge vores varer, så gør vi det. Og samtidig får vi nogle glade kunder, siger hun.
På landsplan smides der hvert år 167.000 tons mad ud fra de danske supermarkeder og detailhandelen, viser tal fra Miljøministeriet.
Coop driver kæderne Kvickly, SuperBrugsen, Dagli'Brugsen og coop.dk, ligesom datterselskaberne Irma og Fakta også følger kædens initiativer.