Søren stod ansigt til ansigt med en ulv: 'Det var bare wow. Det var fantastisk'

Søren Ervig, der i 30 år har levet i vild natur, maner til besindighed. Ulve undgår mennesker, hvis de kan, siger han.

Søren Ervig har været vildmarksguide i Canada i ni år og kigget en ulv i øjnene fire meter fra ham. (Foto: © PRIVATFOTO, Søren Ervig)

Søren Ervig er en af dem, som har været helt tæt på en ulv. Efter at være gået rundt om et klippefremspring i de canadiske bjerge stod en ulv og kiggede på ham.

- Vi kiggede hinanden i øjnene. Jeg følte, at der var nogle lange minutter, hvor vi stod og kiggede på hinanden. Men det var det nok ikke. Ulven sprang væk, og jeg var blevet beriget med at være tre til fire meter fra den, siger han.

Søren Ervig har i 30 år levet i vild natur, hvor mødet med en ulv var en del af at færdes udendørs.

- Jeg mærkede ingen angst overhovedet. Det var bare wow. Det var fantastisk, siger han.

Søren Ervig understreger, at han ikke er ekspert i ulve, men han er uddannet zoologisk konservator og har arbejdet seks år på universitetet i Tromsø i det nordlige Norge, boet 28 år i Canada og været vildmarksguide i Rocky Mountains i Canada, så noget ved han da.

Efter, at det er blevet dokumenteret, at ulven er begyndt at yngle i Danmark, tager han nu del i debatten i håbet om at gøre befolkningen klogere på ulven.

Mandag offentliggjorde Naturstyrelsen to billeder, der dokumenterede, at der er ulveunger i Danmark. (Foto: © Naturstyrelsen)

Vær ikke bange

De nye ulvehvalpe har nemlig igen placeret ulveelskere og -modstandere i hver sin lejr. Nogle synes, at ulvene er en berigelse af naturen, mens andre frygter, at de kan finde på at angribe. Men Søren Ervig understreger, at ulven vil undgå mennesker, hvis den har nogen som helst mulighed for det.

- Man skal ikke sige, at det ikke er muligt, men jeg vil betragte det som en næsten ikke-eksisterende mulighed, siger han.

Han fortæller, at der siden 1900-tallet har været ni ulveangreb på mennesker i hele Europa, hvor mennesker er blevet dræbt. Han sammenligner ulveangrebene med antallet af trafikdræbte, og peger på, at vi hver dag løber en risiko, når vi sender vores børn i skole ad trafikerede veje. Den risiko overstiger ifølge Søren Ervig langt risikoen for at blive angrebet af en ulv.

Han forstår dog godt, hvis forældre kan være bekymrede, men mener, at de bør forsøge at leve med frygten.

- Vi kan risikere, at et træ falder ned i hovedet på os, når vi går udendørs. Et lyn kan slå ned i os, og en bil kan køre os over når som helst. Det er kendsgerninger. Dem har vi lært at leve med. Jeg synes også, at vi skulle lære at leve med, at vi har en potentiel dræber som ulven i vores samfund, siger han.

Træf beslutninger på oplyst grundlag

Landbrug og Fødevarer er en af de aktører, som ikke er udelt begejstret over ulvens indtog i Danmark. Interesseorganisationen mener, at landmænd skal have tilladelse til at skyde ulve. Det forslag får politisk opbakning fra Venstre, Dansk Folkeparti og Liberal Alliance.

På nuværende tidspunkt mener Søren Ervig ikke, at der er grund til at skyde ulvene. Det er ulvebestanden endnu for lille og sårbar til, lyder hans vurdering.

Han maner til besindighed og opfordrer politikerne til sætte sig ind i forskningen og ikke træffe for hurtige beslutninger.

- Mange politikere scorer point på, hvad jeg synes, er et meget dårligt og løst grundlag, siger han.