Skal man være "svært dement, blind eller lam i næsten hele kroppen" for at få praktisk hjemmehjælp i fremtiden?
Det lægger Ringkøbing-Skjern Kommune op til i et brev til modtagerne af hjemmehjælp.
- Det er alt for hårdt formuleret og samtidig komplet tåbeligt. For på den måde er det slet ikke tilladt at begrænse hjemmehjælpen, siger Bent Møller Jensen, der er ældrepolitisk koordinator for Ældre Sagen i Ringkøbing-Holmsland.
Kommune: Vi overholder loven
I Ringkøbing-Skjern Kommune siger formanden for social- og sundhedsudvalget Karsten Sørensen (A), at man på trods af formuleringen overholder lovens krav om en konkret og individuel vurdering af hver enkelt borgers behov.
- Når man læser ting på skrift, så kan det godt se hårdt ud. Det medgiver jeg, og det er muligvis nok også en uheldig formulering, siger Karsten Sørensen.
Brevet med den omstridte formulering blev sendt ud i juni fra Ringkøbing-Skjern Kommune til modtagere af hjemmehjælp i kommunen.
Brev bebuder stramninger
Det handler om, at kommunen vil reducere antallet af borgere, der modtager hjemmehjælp.
Ifølge brevet vil kommunen opnå dette ved, at praktisk bistand "fremadrettet primært kun vil omfatte borgere, der er svært demente, blinde eller lamme i næsten hele kroppen og som ikke har ægtefælle eller anden pårørende i boligen, der kan udføre rengøring".
Ældre Sagen på landsplan er gået ind i sagen. Organisationen er bekymret for, at eksemplet fra Ringkøbing-Skjern skal inspirere og brede sig til andre kommuner.
Ældre Sagen: Kun skindøde kan få hjælp
- Så man skal være nærmest skindød for at få hjælp, som chefkonsulent i Ældre Sagen, Olav Feldbo, formulerer det.
Han påpeger, at det ikke er udgangspunktet for Serviceloven:
- Det kommer til at virke som et vink med en vognstang til visitationspersonalet om, at de skal gå meget hårdt til de ældre, frygter han.