Arash forlod islam: Jeg føler mig ikke tryg nogen steder

Et stigende antal asylansøgere bliver døbt i den danske folkekirke, selvom det kan være forbundet med store konsekvenser.

Arash vil ikke stå frem med sit navn af frygt for konsekvenserne. (Foto: © Astrid Skov Andersen - DR Midt & Vest)

Det kan være forbundet med store konsekvenser for flygtninge og asylansøgere i Danmark at forlade deres oprindelige religion til fordel for kristendom.

Det ved Arash fra Iran. Han er blandt de mindst 110 flygtninge og asylansøgere, der i følge Folkekirkens Asylsamarbejde er konverteret til kristendom fra primært islam i december, januar og februar.

- Jeg ser dåben og min indtræden i kristendommen som en gave, Gud har givet mig. Og jeg modtager det som en hellig gave. For mig at se, passer kristendommen og den kærlighed, der ligger i kristendommen, meget bedre til iranernes natur, fortæller Arash, der er en ung iransk mand, som har været i Danmark i under et år.

Kortlægningen, som er den første af sin slags, viser blandt andet, at det primært er iranere, der konverterer. Læs mere her.

Utryg på familiens vegne

Arash er et opdigtet navn, og hans identitet er sløret, for det kan være forbundet med store konsekvenser at konvertere til kristendom som iransk muslim. Og det ved Arash.

- Først og fremmest tænker jeg på, at min familie i Iran ikke bliver opsøgt og chikaneret. For det er naivt at tænke, at der ikke kan ske noget. Jeg har en forestilling om, at jeg ikke kan føle mig tryg nogen steder - heller ikke i Danmark, siger han.

I Iran er det ulovligt at konvertere fra islam til kristendom.

- Det er altafgørende for mig, og det har stor betydning for mig at blive døbt og være kristen. Det har jeg ikke haft mulighed for før. I Iran kunne jeg ikke engang tænke på at tage ud af landet og blive døbt, siger han via sin tolk, der oversætter hans beretning fra farsi.

Leder efter mening med livet

Arash er blevet døbt i Nørrelandskirken i Holstebro efter at have deltaget i kirkens dåbsforberedelser.

Nørrelandskirkens sognepræst Carsten Ørum Jørgensen er én af de 100 præster, der er med i Folkekirkens Asylsamarbejdes kortlægning af omfanget af konvertitter blandt asylansøgere. Siden december er der blevet døbt 31 asylansøgere i den vestjyske folkekirke.

Ifølge Carsten Ørum Jørgensen er fællesnævneren for de konvertitter, han har døbt, at de leder efter en større mening med livet.

- Jeg tror, at der sker noget helt særligt med de mennesker, der er på flugt, og som oplever forfærdelige ting. De søger efter en større mening i tilværelsen. De siger, at der må være et alternativ til den ondskab, de ser, fortæller han.

Arash er et opdigtet navn, men hans fulde identitet er redaktionen bekendt.