1813 bliver politianmeldt i sag om meningitis-dødsfald

Personalet hos akuttelefonen 1813 bliver nu politianmeldt i sagen om den 17-årige dreng, der døde nytårsnat.

Det var en jordmoder, der tog imod Hans Graham Petersens opkald til akuttelefonen 1813. (Foto: © Jens nøRgaard Larsen, Scanpix)

Dick Sørensen, der er tidligere juridisk rådgiver for Patientforeningen Danmark, har anmeldt sagen om en 17-årig drengs dødsfald til Nordsjællands Politi.

Dick Sørensen mener ikke, at personalet har taget drengens symptomer alvorligt nok:

- Det er almindelig grundviden, at når der er symptomer på meningitis ­– især blandt unge mennesker – så skal man lade tvivlen komme patienten til gode, siger han.

Den 17-årige Hans Michael Graham Petersen, der gik på Birkerød Gymnasium, ringede nytårsnat til akuttelefonen og fortalte, at han havde høj feber og sorte pletter på huden. Det er typiske tegn på meningitis, fastslår lægefaglige eksperter over for DR.

Alligevel valgte regionen ikke at sende en ambulance, men bad i stedet forældrene om selv at køre drengen til hospitalet.

Grov pligtforsømmelse

Dick Sørensen har bedt Nordsjællands Politi om at efterforske, om personalet har "begået strafbar, grov pligtforsømmelse", fordi de undlod at sende en ambulance.

Han håber, at en politianmeldelse og en eventuel dom vil få Region Hovedstaden til at ændre den måde, akuttelefonen fungerer på, hvor det ofte er sygeplejersker, der sidder ved telefonerne:

- Der skal komme det ud af anmeldelsen, at Region Hovedstaden opper sig lidt og optimerer sygeplejerskernes viden og igen strammer op, så der hellere kommer en ambulance for meget end en ambulance for lidt.

Region Hovedstaden har erkendt, at de skulle have sendt en ambulance, men derudover mener Region Hovedstaden, at alle procedurer er fulgt.