Venstre offentliggjorde tidligere i dag deres plan for at skaffe flere statslige arbejdspladser i yderområderne. Her var et konkret eksempel, at de ønsker at placere Geodatastyrelsen i Aalborg i stedet for i København, hvor den er i dag.
- Det har vi gjort, fordi man i Aalborg uddanner mange af de mennesker, der er bedst egnet til at arbejde i den styrelse. Og så er det fornuftigt at placere den der og ikke et andet sted, sagde Lars Løkke Rasmussen (V) på pressemødet.
Men hvis man spørger Geodatastyrelsen selv, så er det ikke helt rigtigt.
- Når de siger det her, så tænker de på landinspektørerne, det har de også sagt i andre sammenhænge. Men det er faktuelt forkert, at de mennesker, der er bedst til at arbejde i styrelsen, bliver uddannet i Aalborg, forklarer tillidsrepræsentant for Geodatastyrelsen, Chris Hammeken.
Der er også andre end dem fra Aalborg
Uddannelsen som landinspektør foregår nemlig både i Aalborg og København, og ikke kun i Aalborg, forklarer Chris Hammeken.
- Det er ikke kun i Aalborg, at de medarbejdere kan rekrutteres. På ingen måde.
Udover problematikken om rekrutteringen af landinspektører, så mener tillidsrepræsentanten også, at Venstre generelt har en forkert opfattelse af, hvem de er som styrelse, og hvilke faggrupper der er ansat.
- Det virker som om, at Venstre tror, at vi er en landinspektørvirksomhed udelukkende med landinspektører ansatte. Det er vi ikke, uddyber han.
I Geodatastyrelsen er der ansat 320 personer, hvoraf 42 af dem er landinspektører. Deruover er der blandt andet også ansat ingeniører, it-folk, jurister, djøf’er, HK’er og geografer. Og de uddannelser kan man også tage over hele landet.
Det vil have konsekvenser at flytte
Hvis styrelsen skal flyttes til Aalborg, vil det ifølge Chris Hammeken have store konsekvenser for styrelsens arbejde.
Ifølge tillidsrepræsentanten viser undersøgelser nemlig, at 70 procent af medarbejderne ikke flytter med, når man skal flytte arbejdspladser over en længere distance.
- Styrelsens arbejde bliver dermed blive sat tilbage, og det vil også sætte sine spor i digitaliseringen af den offentlige sektor, som vi arbejder på lige for tiden.
Karen Ellemann ville flytte styrelsen
Og det er ikke første gang, at styrelsen oplever, at politikerne vil flytte dem til Aalborg. For nogle år tilbage - under Karen Ellemanns tid - blev det nemlig også foreslået, at de skulle flytte til Aalborg, forklarer Chris Hammeken.
- Der blev det undersøgt nærmere, og resultatet var klart, at det ikke kunne betale sig at flytte Geodatastyrelsen til Aalborg.
Tillidsrepræsentanten efterspørger større viden om fordele og ulemper ved at flytte styrelsen, før beslutningen træffes fra politisk hånd.
Venstre slog i den sammenhæng fast på pressemødet, at de vil ’nedsætte en ministerarbejdsgruppe, der inden for et par måneder efter regeringsskiftet, skal fremlægge en samlet strategi for at sikre placering af statslige arbejdspladser over hele Danmark’.
- Det vil jo ikke være sådan, at vi den 1. januar 2016 indsætter et optog af flyttevogne, så alle skal flytte rundt, forklarede formanden for Venstre.