Samuelsen om flertalsregering: Er der overhovedet et fundament?

Liberal Alliance har i første omgang tvunget Lars Løkke Rasmussen (V) til at forsøge at danne en borgerlig flertalsregering.

Anders Samuelsen (LA) har tvunget Løkke til i første omgang at arbejde for en borgerlig flertalsregering. (Foto: © Brian Rasmussen, Scanpix)

Når Liberal Alliance har tvunget Lars Løkke Rasmussen (V) til at gøre et forsøge på at danne en flertalsregering bestående af samtlige borgerlige partier, er det for at undersøge, om der overhovedet er et fundament, som V, DF, K og LA kan stå på.

Sådan lyder det fra partileder Anders Samuelsen.

- Vi må tage udgangspunkt i, at vælgerne har sagt, at der er et blåt flertal, og så må vi finde ud af, om der er et fundamenet, som de fire partier kan stå på. Og det er da rigtigt, at vi har forskellige prioriteringer, men hvis vi ikke snart får os sat om et bord, så kommer der ingen afklaring, siger han.

Anders Samuelsen vil ikke på forhånd afvise, at Liberal Alliance kan komme i regering.

- Det skal vi muligvis. Jeg har sagt hele tiden, at hvis man er et parti på Christiansborg og mener, at man har noget at byde på i forhold til Danmarks fremtid, skal man være klar til at gå i regering, siger han.

Pape vil ikke afvise regeringsdeltagelse

Lars Løkke Rasmussen har oplyst, at forhandlingerne om en regeringsdannelse begynder på Christiansborg i morgen lørdag. Og hvis ikke det ender med en flertalsregering bestående af de fire blå partier, skal der i givet fald være en ny dronningerunde.

Meget tyder da også på, at det bliver tilfældet. I hvert fald ser forhandlingerne på forhånd svære ud.

De Konservatives formand, Søren Pape Poulsen, sagde før valget, at hans parti ikke skulle i regering, med mindre der kunne mønstres fremgang. I sidste ende mistede De Konservative to mandater og har nu kun otte.

Men Pape vil ikke fuldstædnig afvise regeringsdeltagelse alligevel.

- Vi er nødt til at tage alvorligt, at vi er indkaldt til drøftelser, og hvis regeringsgrundlaget ligner noget, vi kan lide, så kan vi gå positivt ind i forhandlinger, siger Pape.

DF og V: Lad os nu se

Dansk Folkepartis gruppeformand, Peter Skaarup, vil ikke på forhånd gå ind i en diskussion om, hvordan en regering kan komme til at se ud.

- Det, der er interesant, er den politik, der skal føres. Grundlaget skal være det politiske, så må taburetterne komme i anden række, siger han.

Nogenlunde samme melding kommer fra Venstres politiske ordfører, Inger Støjberg.

- Den allerbedste regering er en regering, der kan holde, og et grundlag vi kan blive enige om. Det kommer til at tage noget tid. Men vi skal nok finde ud af det, siger hun.

Løkke har understreget, at det i første omgang er de borgerlige partier, der vil blive indkaldt til forhandlinger, men at samtlige partier i Folketinget får en invitation. Det ventes, at forløbet på mange måder vil ligne det, der er ved finanslovsforhandlinger.

Han har tidligere påpeget, at forløbet fra 2011, hvor Socialdemokraterne, SF og De Radikale opholdt sig i Det Sorte Tårn i tre uger, ikke skal gentages. Der vil være en langt større åbenhed omkring dannelsen af en ny regering.