Mens det danske politi i en længere periode har været under hårdt pres, blandt andet på grund af det forhøjede beredskab efter terrorangrebet i februar, står det anderledes til for landets fængselsbetjente.
Der er færre kriminelle i fængslerne, end der har været længe, og dermed har fængselsbetjentene mindre at lave end tidligere.
Nu skal fængselsbetjente overtage flere opgaver fra politiet, lyder logikken derfor hos Socialdemokraterne.
De kan blandt andet overtage opgaver som transport af indsatte fra fængsler til retssager, hjemsendelse af kriminelle udlændinge og tjansen med at sidde i politiets fotovogne.
- Fordelen er, at vi aflaster vores politi, så de kan bruge kræfterne på at opklare kriminalitet og på at være til stede på gaderne, siger Socialdemokraternes retsordfører, Trine Bramsen.
- Så kan vi lade Kriminalforsorgens betjente lave kørselsopgaver, ledsage kriminelle udlændinge ud af landet og andre opgaver, som ikke nødvendigvis kræver en politibetjent, siger hun.
Tager forslaget med til forhandlinger
Socialdemokraterne vil lægge forslaget på bordet, når der inden for nogle uger tages hul på de forestående forhandlinger om et nyt politiforlig.
Er der ikke en risiko for, at vi kommer til at mangle fængselsbetjente, hvis tendensen på et tidspunkt vender, og der kommer flere indsatte?
- Så må vi tage en drøftelse af det, hvis vi en dag står og mangler fængselsbetjente. Jeg forestiller mig heller ikke, at vi skal tage alle fængselsbetjentene.
- Men vi har altså nogle dygtige fængselsbetjente gående, som mangler opgaver, og der kan de passende bruges til at aflaste politiet, siger Trine Bramsen.
Fængselsforbundet: God idé
I Fængselsforbundet, som organiserer fængselsbetjente i Danmark, er man meget positiv over for det socialdemokratiske forslag.
Det er ”en rigtig god ide”, lyder det fra forbundsformand Kim Østerbye, som for nylig selv har foreslået at lade fængselsbetjente sidde i politiets fotovogne. Derudover står fængselsbetjente allerede for nogle fangetransporter i visse dele af landet.
- Som en hjælpende hånd til et politi, som er nødlidende på personalefronten, synes jeg faktisk, at det vil være en god ide, at vi ikke sender politifolk, der kan gøre bedre nytte andre steder, rundt på transporter i det danske land, men bruger deres tid bedre og mere fornuftigt, siger Kim Østerbye.
Der er ”en vis overskudskapacitet på personalefronten” i Fængselsforbundet, og derfor vil det ifølge Kim Østerbye være relativt nemt at overtage opgaver fra politiet.
Men har I overhovedet de rette faglige kvalifikationer?
- Bortset fra de her højrisikotransporter - hvor vi stadig vil være afhængige af politiets hjælp, fordi de blandt andet er bevæbnede og har særlig træning i den slags - er vi uddannede til det. Så i langt de fleste transporter vil det ikke udgøre noget problem, siger Kim Østerbye.
Blandet modtagelse hos politibetjente
Hos Politiforbundet har man allerede afvist forslaget om at lade fængselsbetjente sidde i politiets fotovogne, men formand Claus Oxfeldt er til gengæld positiv over for at lade endnu flere kørselsopgaver overgå fra politiet til landets fængselsbetjente.
- Det kunne måske godt give meget god mening, siger Claus Oxfeldt.
- Det er sådan i dag, at fængselsvæsenet allerede tager sig af alle andre transporter af fanger. Det er jo kun fordi, at der ikke er faldet dom, at det stadig er en politiopgave. Så det lyder bestemt ikke helt tåbeligt, siger han.
Politiforbundsformanden mener dog ikke, at man skal lade fængselsbetjente overtage opgaver med såkaldt politimyndighed, hvor der eksempelvis skal udskrives bøder til borgere, der har kørt for stærkt, eller vidne i retten på vegne af politiet.
Claus Oxfeldt opfordrer derudover politikerne på Christiansborg til lave en samlet ”pakke” med politiopgaver, som kan overtages af fængselsbetjente, og ikke løbende udpege den ene opgave efter den anden.