Regeringen omfavner nu deleøkonomiske firmaer som udlejningsportalen Airbnb, samkørselstjenesten Gomore og udbyderen for freelancetjenester Upwork. Deleøkonomien skal styrkes, fordi den skaber vækst og velstand i samfundet, lyder det fra erhvervs- og vækstminister Troels Lund Poulsen (V), som nu præsenterer en del af regeringens strategi i forhold til deleøkonomien.
- Deleøkonomien er fremtiden, og vi kan se, at forbrugerne efterspørger de deleøkonomiske tjenester. Det er kommet for at blive, og det bliver kun større. Vi skal styrke deleøkonomien, for den kommer til at skabe vækst, og hvis vi ikke omfavner den, så kommer det helt sikkert til at koste vækst, siger Troels Lund Poulsen og fastslår, at han vil gøre de deleøkonomiske tjenester til en mere integreret del af dansk økonomi.
- Der er et kæmpe potentiale i deleøkonomien, og det synes jeg, at vi skal være bedre til at omfavne som samfund.
Regeringens samlede strategi for deleøkonomien vil blive offentliggjort i en samlet udgave i løbet af juni. Men Troels Lund Poulsen løfter nu sløret for dele af strategien, der blandt andet går ud på at skabe større klarhed om reglerne på området for de deleøkonomiske tjenester, herunder Airbnb, som danskerne – især i de store byer – i stigende grad bruger til at udleje deres hjem i kortere perioder.
Hvor mange ugers udlejning
- Der er behov for at fortælle den almindelige dansker, hvad reglerne er. Hvor mange uger om året kan man eksempelvis udleje sin bolig gennem Airbnb? Den tidligere regering sagde jo 6-7 uger. Men omvendt er der en opfattelse hos mange danskere om, at det er et helt ubegrænset antal uger. Og det viser jo problemstillingen. Så der behov for, at vi får defineret reglerne, siger Troels Lund Poulsen.
Hvor mange uger om året, må man udleje sin bolig gennem Airbnb?
- Det kommer vi til at blive meget mere konkrete på, når vi offentliggør reglerne på et nyt deleøkonomisk site. Altså en ny hjemmeside, hvor vi samler reglerne for alle de deleøkonomske tjenester. Der er rigtig meget lovgivning, som vi bliver nødt til at gå igennem. Og ikke mindst skal vi sikre, at det står klart for den enkelte dansker, hvad reglerne er på området, siger Troels Lund Poulsen, der som erhvervs- og vækstminister synes det fint, at mange danskere har taget tjenester som Airbnb til sig.
- Det er dejligt, at vi kan styrke markedet for udlejning i vores større byer. Det giver en større variation af de værelser, der er til rådighed og det kan være med til at tiltrække flere turister.
Udfordring for hoteller
Erhvervs- og vækstministeren understreger samtidig, at regeringen vil se på udfordringerne ved de deleøkonomiske firmaer.
- Det er klart, at der også er en grænse i forhold til, hvornår de her tjenester går i direkte konkurrence med eksisterende erhverv. Vi skal sikre os, at det her marked ikke betyder, at folk lejer deres bolig ud 200 dage om året, så det bliver for stor en konkurrent til hotellerne, siger han.
Udover en hjemmeside, der samler reglerne for deleøkonomien, er regeringen også på vej til at nedsætte et ekspertpanel, der skal sikre, at deleøkonomien udnyttes fuldt ud. Panelet skal i de kommende år løbende komme med anbefalinger til, hvordan man kan styrke nye og eksisterende virksomheder, der ønsker at udvikle deres forretning inden for deleøkonomien.
Og så vil regeringen også gøre det nemmere at starte deleøkonomiske forretningskoncepter op. Derfor vil den oprette én indgang til det offentlige, hvor virksomheder kan få hjælp og få svar på spørgsmål om reglerne for deleøkonomiske aktiviteter. Den fælles indgang har til formål atl give overblik over gældende regler og relevante myndigheder.
I aften i ’Langt fra Borgen’ trækker erhvervs- og vækstminister, Troels Lund Poulsen, i arbejdstøjet, når han sammen med Enhedslistens Henning Hyllested skal hjælpe en mand fra Brabrand med at reparere døren til hans skur. Pludselig dukker den lokale tømrermester op. For er det i orden, når deleøkonomi risikerer at tage arbejdet fra professionelle? De to folkevalgte får også kørelejlighed af en aarhusiansk-bilejer, der via app’en ’GoMore’ tilbyder lift mod betaling via sin mobiltelefon. Men er det i orden?
Se Langt fra Borgen i aften på DR1 kl. 21.55.