Flere sygdomme skal opdages tidligere ved at sende særligt udsatte til et årligt sundhedstjek.
Målgruppen er især mænd, der sjældent kommer ved lægen.
- Navnlig kortuddannede mænd er for dårlige til at gå til lægen. Man mærker måske noget, men man reagerer ikke på det og så går der for lang tid. Hvis vi siger til folk; kom til lægen så tjekker vi, så kan vi opdage sygdomme meget tidligere, siger sundhedsminister Nick Hækkerup (S).
Det er de praktiserende læger, der skal hive fat i de patienter, som er i risiko for at have sygdomme som diabetes, lunge- eller hjertekarsygdomme.
Nick Hækkerup tror på, at et brev i postkassen kan skabe resultater.
- Jeg tror, at den praktiserende læge er den, der står i første række til at kende sine patienter og ved, hvem der har behov for at have en samtale og en undersøgelse. Og så er forventningen, at folk vil sige ja tak, siger Nick Hækkerup.
Ikke mere ventetid
Sygdomme som diabetes og KOL forekommer oftere hos personer med kortere uddannelse, og konsekvensen er mere alvorlig hos borgere med kort uddannelse i form af højere dødelighed, nedsat arbejdsevne og funktion.
Nick Hækkerups mål er at mindske uligheden, og det er ud fra patientdata, at de praktiserende læger skal kunne identificere, hvilke patienter der bør få en indkaldelse til det årlige sundhedstjek.
Nick Hækkerup, Glostrup Hospital har lavet en undersøgelse med 13.000 patienter, der kom til sundhedstjek, men her konkluderede man blandt andet, at man ikke kan få folk til at ændre adfærd. Hvorfor tror du, at du kan det?
- Jeg er heller ikke sikker på, at jeg kan få folk til at ændre adfærd. Men vi kan måske opdage nogle sygdomme tidligere, så vi hurtigere kan tage fat og sørget for, at de bliver kureret, siger Nick Hækkerup.
Når jeg går til lægen, så er det fordi, at jeg måske har slået min hånd. Kommer jeg til at vente flere dage hos lægen, hvis flere mænd skal op og tjekkes i hoved og ende og have målt mavefedt?
- Vi står jo ikke på nulvækst, men på at den offentlige sektor gerne må vokse. Derfor har vi penge til at sige, at her er der ekstra ressourcer, som vi vælger at bruge på sundhed. Derfor er der ikke nogen, der kommer til at vente på grund af den her ekstra velfærdsservice, siger Nick Hækkerup.
Regeringen afsætter i alt en milliard kroner til at mindske uligheden på sundhedsområdet frem mod 2018, og det skal også dække nye IT-systemer hos de praktiserende læger.
Også penge til kræft
Udspillet er en del af den samlede pakke på sundhedsområdet, som regeringen forventes at præsentere i næste uge, og som statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) bebudede, da hun kom hjem fra sommerferie.
Ifølge et lækket internt arbejdspapir, som DR Nyheder er i besiddelse af, skal sundhedsudspillet afsætte fem milliarder kroner frem mod 2018 til blandt andet at mindske uligheden i sundhedsvæsenet.
Herudover afsættes der også penge til blandt andet kræftområdet.