Regeringen presset: Skal have undersøgelse om flygtningelandsbyer klar inden 1. marts

Et flertal udenom regeringen tvinger nu regeringen til at udarbejde rammer for flygtningelandsbyer inden den 1. marts.

Der er nu politisk flertal for at udstikke rammer for at etablere flygtningelandsbyer i Danmark (Foto: Bax Lindhardt/ Scanpix) (Foto: © BAX LINDHARDT, Scanpix)

Inden den 1. marts skal regeringen fremlægge et egentligt beslutningsgrundlag for etablering af statslige flygtningelandsbyer. Det ventes Folketinget at vedtage i en hasteforespørgselsdebat onsdag.

Et hektisk forhandlingsspil foldede sig tirsdag ud på Christiansborg, da tre partier gjorde sig klar til onsdag at bringe regeringen i mindretal på spørgsmålet om flygtningelandsbyer.

Dansk Folkeparti, Socialdemokraterne og de Konservative er enedes om en vedtagelse, der betyder, at regeringen forpligtes til netop at fremlægge et beslutningsgrundlag for etablering af flygtningelandsbyer inden den 1. marts. Og under trussel om at blive bragt i mindretal valgte regeringspartiet Venstre først på aftenen at meddele, at man også stemmer for vedtagelsen.

Tidligere stridsspørgsmål

Netop spørgsmålet om statsdrevne flygtningelandsbyer, var grunden til, at en ny udlændingeaftale faldt til jorden i november sidste år, fordi Dansk Folkeparti og Socialdemokraterne, stod fast på, at flygtningelandsbyer skulle være en del af aftalen. Dengang sagde Venstre, at man ville have mere information om konsekvenser i forbindelse med lejrene, før man besluttede sig – og det er netop den information, regeringen nu får godt en måned til selv at levere.

- Nu vil vi have et beslutningsgrundlag for etableringen af de her flygtningelandsbyer, som kan aflaste de kæmpe udfordringer, kommunerne står med i den her tid, siger Dansk Folkepartis formand Kristian Thulesen Dahl til DR Nyheder.

Socialdemokraterne er enige med Dansk Folkeparti i, at flygtningelandsbyer vil lette bolig-presset på kommunerne. Men formand Mette Frederiksen lægger ikke skjul på, at der er betydelig afstand mellem de to partier om, hvordan flygtningelandsbyerne i givet fald præcist skal bygges op og fungere:

- Der er store uenigheder mellem Dansk Folkeparti og Socialdemokraterne på det her område, fordi vi vil have integrationen til at lykkes. Men det vi er enige med Dansk Folkeparti om, er at det er nødvendigt at tænke sig om i asyl- og integrationspolitikken, fordi vi har en regering, der bare sender regningen videre til kommunerne, og det er hverken fair eller rimeligt, siger hun.

Lægger pres på regeringen

Begge partier lægger dermed afgørende vægt på, at det er regeringens ansvar og opgave at fremlægge et beslutningsgrundlag, så der kan komme gang i egentlige politiske forhandlinger om selve etableringen. Venstres politiske ordfører, Jakob Ellemann-Jensen, siger, at det eneste Venstre stemmer for i morgen er ”at blive klogere” på flygtningelandsbyer:

- Så kan det være, at vi i morgen også bliver klogere på, hvad Dansk Folkeparti og Socialdemokraterne mener, når de taler om flygtningelandsbyer, for det lader ikke til at være helt det samme, siger han.

Hasteforespørgselsdebatten finder sted i Folketingssalen i morgen.