Regeringen klar til at bevare omstridte vindmøller

Ifølge DR Nyheders oplysninger er regeringen tæt på en aftale om den omstridte PSO-afgift.

Med energiaftalen fra marts 2012 besluttede alle Folketingets partier undtagen Liberal Alliance, at der i 2020 skal være opstillet 450 MW kystnære havvindmøller i Danmark. (Foto: © Henning Bagger, Scanpix)

Regeringen er klar til at bøje sig og bevare de kystnære havvindmøller for at få en politisk aftale om at afskaffe den omstridte PSO-afgift.

Den indrømmelse betyder ifølge DR Nyheders oplysninger, at regeringen er meget tæt på en PSO-aftale, som ventes at falde på plads i løbet af torsdag.

De kystnære havvindmøller har været det store stridspunkt i forhandlingerne, fordi alle andre partier i energiaftalen end Venstre og Dansk Folkeparti har kæmpet for at bevare de kystnære havvindmøller.

Venstre og Dansk Folkeparti ville droppe møllerne blandt andet for at nedbringe regningen for at afskaffe PSO-afgiften. Uden vindmøllerne skulle der findes færre penge andre steder på finansloven.

Men ifølge DR Nyheders oplysninger er også Dansk Folkeparti klar til at gå på kompromis for at få en aftale om afgiften, der af EU er dømt ulovlig i sin nuværende form.

Det koster omkring tre milliarder kroner om året at afskaffe PSO-afgiften. De penge vil partierne bag energiaftalen finde med en række forskellige finansieringskilder. En af dem er ifølge DR Nyheders oplysninger en lille forhøjelse af bundskatten.

Også den grønne check skal betale en del af PSO-regningen. Men den bliver ifølge DR’s oplysninger ikke afskaffet for alle, sådan som regeringen havde lagt op til.

Dansk Folkeparti og Socialdemokraterne er imod en total afskaffelse af den grønne check, fordi det ville sende en stor del af PSO-regningen til folk med de laveste indkomster. Det er nemlig dem, der modtager grøn check.