Politisk kamp om omstridt kommission fortsætter

Selvom Irak-kommissionen endelig er kommet i gang, ser Venstre stadig med stor skepsis på dens arbejde.

På trods af, at Irak-kommissionens arbejde for alvor startede i dag, vil Troels Lund Poulsen ikke love dens fortsatte eksistens, hvis Venstre kommer til magten. (Foto: © Keld Navntoft, Scanpix)

Irak-kommissionen indkaldte i dag de første 10 vidner til afhøring om det juridiske grundlag for at gå i krig i Irak. Alligevel er kommissionens fremtid fortsat særdeles usikker.

Venstres forsvarsordfører, Troels Lund Poulsens (V), vil nemlig ikke frede kommissionen på trods af dagens udvikling:

- Det her ændrer ikke på Venstres syn på kommissionen. Den har et helt forkert kommissorie, der går ud på kun at undersøge den del, der vedrører den tidligere VK-regering. Kommissoriet er for smalt, siger Troels Lund Poulsen, der gerne så den tidligere SR-regerings handlinger inddraget i en eventuelt ændret undersøgelse.

V: Kommissionens skæbne afhænger af valget

Indtil i dag havde Irak-kommissionens arbejde ligget stille hen i 2,5 år grundet samarbejdsvanskeligheder, forsinkelser og voksende udgifter.

Problemer, der har medført dårlig omtale på tværs af Folketingets partier, men med flere prominente Venstre-politikere som nogle af de skarpeste kritikere.

Tilbage i februar kaldte partiformand Lars Løkke Rasmussen (V) Irak-kommissionen for en farce, og ved samme lejlighed opfordrede Troels Lund Poulsen (V) regeringen til at lukke kommissionen.

Hvis Venstre vinder regeringsmagten ved næste valg, kan partiet både vælge at afskaffe kommissionen helt eller udvide kommissoriet, og som et minimum vil Venstre gøre sidstnævnte, fortæller Troels Lund Poulsen.

Vil det ikke være et problem at ændre på arbejdsbetingelserne, nu hvor kommissionen endelig er kommet i gang?

- Nej, det vil det bestemt ikke. Det ville være et større problem, hvis man ikke tog hensyn til, at man skal have et retvisende grundlag for, hvad en kommission skal undersøge, siger Troels Lund Poulsen, der i samme ombæring ikke vil lægge sig fast på undersøgelsens endelige skæbne.

- Hvad der sker med kommissionen afhænger af folketingsvalget, men hele kommissionen har været en politisk vendetta mod Per Stig Møller og Anders Fogh Rasmussen, siger han.

SF: Bedre sent end aldrig

På den anden side af det politiske spektrum er der større tilfredshed at spore med dagens udvikling. Siden kommissionens nedsættelse i 2012 har SF været fortaler for undersøgelsen, og derfor er partiets forsvarsordfører, Holger K. Nielsen, tilfreds:

- Det er meget positivt. Jeg havde nær sagt bedre sent end aldrig. At den nye formand har fået sat skub i arbejdet, tjener ham til stor ære, siger partiets forsvarsordfører Holger K. Nielsen.

Holger K. Nielsen er ikke i tvivl om, hvordan Venstres skepsis overfor kommissionens arbejde skal tolkes:

- De er enormt nervøse for, at der er nogle af deres politikere, der kan komme i vanskeligheder, men det gør en stor forskel, at arbejdet nu er kommet i gang, og det er vigtigt at få afdækket hele forløbet omkring Irak-krigen, siger han.

Irak-kommissionens formand, Michael Kistrup, blev udpeget i slutningen af marts, og erklærede tidligere i dag, at han stadig tror på, at kommissionen kan komme med sine konklusioner i 2017, som er den deadline, regeringen har givet kommissionen.