Tilliden til Sundhedsstyrelsens tilsyn med sundhedspersoner og det generelle tilsyn med sundhedsvæsnet i Danmark skal genoprettes.
Derfor har regeringen og resten af Folketingets partier i dag indgået en aftale om, hvordan fremtidens tilsyn skal tilrettelægges.
En del af aftalen sikrer, at Sundhedsstyrelsens tilsyn fra 2015 til 2019 bliver tilført 46 millioner kroner. Du kan læse hele aftalen her.
- Vi politikere vil sikre fremadrettet, at der ikke skal sættes en finger på Sundhedsstyrelsens tilsyn, siger socialdemokraternes sundhedsordfører, Flemming Møller Mortensen.
Psykisk syge betalerDe 46 millioner kroner kommer blandt andet fra en pulje til forebyggelse af sindslidelser, der fremover bliver nedlagt. Det frigiver 5,2 millioner kroner om året.
Derudover skal der fremover bruges halvt så mange medarbejdere på at føre tilsyn med plejehjem. Og endelig skal Sundhedsstyrelsen i fremtiden bruge færre penge på forebyggelse, end de gør i dag.
- Det har været en kamp at finasiere, og at blive enige om det. Vi havde gerne set, at regeringen var med på at sætte nye penge af til at styrke tilsynet, men det har regeringen ikke villet, siger SF's psykiatri- og sundhedsordfører, Özlem Cekic.
Strammer op efter skandalesager
Den politiske aftale lander, efter at der har været sager fremme, hvor Sundhedsstyrelsens tilsyn ikke har fungeret efter hensigten eller har været for lang tid om at skride ind.
Det handler blandt andet om sagen om den hjerneskadede psykiater fra Vestjylland, der fik lov til at praktisere, selvom Sundhedsstyrelsen modtog alvorlige advarsler mod ham.
Der gik ni år fra den første advarsel, og indtil Sundhedsstyrelsen i 2013 fratog hans autorisation.
Slut med frivillige aftalerI den politiske aftale er parterne blevet enige om otte punkter, der skal være med til at styrke tilsynet.
Et af punkterne er, at begrebet frivillige aftaler skal afskaffes - altså aftaler, der ikke er juridisk bindende.
I en række af Sundhedsstyrelsens skandalesager har psykiatere indgået frivillige aftaler med Sundhedsstyrelsen.
For eksempel aftalte styrelsen med den hjerneskadede psykiater fra Vestjylland, at han skulle stoppe med at behandle børn i stedet for at forsøge at tage autorisationen fra ham, og derfor kunne han fortsætte i årevis.
Men nu skal Sundhedsstyrelsen ikke længere bruge frivillige aftaler som en del af deres sagsbehandling, fastslår partierne bag aftalen.
Krav til speciallæger
Sagen om den hjerneskadede psykiater fra Vestjylland afslørede også store problemer med Sundhedsstyrelsens speciallægeerklæringer.
De var simpelthen alt for dårlige, fastslog Retslægerådet i en gennemgang af sagen.
Den politiske aftale sikrer, at Sundhedsstyrelsen fremover skal stille nye krav til de speciallæger, der gennemfører undersøgelserne, så dårlige erklæringer fremover ikke medvirker til, at dårlige sundhedspersoner kan fortsætte.
Blandt punkterne i aftalen er også, at der skal rettes op på Sundhedsstyrelsens måde at journalisere på, så det bliver lettere at få overblik over tilsynssager.
Det fremgår af aftalen, at Sundhedsstyrelsens tidligere journaliseringspraksis "har medført problemer med at bevare overblikket i forbindelse med komplekse sagsforløb."