Hvis der var valg i morgen, ville Dansk Folkeparti miste en markant del af partiets mandater i Folketinget.
I hvert fald ifølge en ny meningsmåling lavet af Epinion for DR Nyheder. Her står regeringens støtteparti til en tilbagegang på 3,1 procentpoint og lander i målingen på 18,5 procent af stemmerne.
Det er efter partiet i en lang periode har ligget stabilt på over 20 procent af stemmerne i flere meningsmålinger. Størstedelen af de i alt 1.579 adspurgte danskere har svaret i denne måling, efter at sagen om det mulige misbrug af EU-midler i søndags atter blussede op i landets medier.
Og det mener Dansk Folkepartis gruppeformand, Peter Skaarup, har været udslagsgivende:
- Jeg tror, det skyldes, at vi har været medierne med en for os ikke særlig god sag. Det er klart, at det skaber utryghed blandt vælgerne, og man vil umiddelbart spørge sig selv, om det er det rigtige at støtte Dansk Folkeparti lige nu, hvor der er uro omkring centrale ting. Derfor er vores opgave nu at få rettet op på det, så der kan blive ro igen, siger han.
Men valgforsker fra Københavns Universitet Kasper Møller Hansen mener ikke, at netop sagen om muligt misbrug af EU-støttekroner er udslagsgivende for målingen:
- Der går ret lang tid fra, at man har vurderet en sag som vælger, til at man flytter sit kryds. Der kan godt gå et par uger, før vælgerne har reageret, hvis de gør det. Normalt er vælgerne meget tilgivende over for deres egne partier, siger han.
Jomfrumåling på 2,7 procent
Kasper Møller Hansen mener i stedet, at forklaringen på tilbagegangen skal findes et helt andet sted i selvsamme måling. Her måles det nye parti Nye Borgerlige nemlig for første gang hos Epinion, og det er med tilslutning på 2,7 procent af vælgerne.
Her er den statiske usikkerhed dog på 0,8 procentpoint, men målingen indikerer, at partiet kommer i Folketinget, hvis der var valg i dag.
- Det er især Nye Borgerliges fokus på en stram udlændingepolitik, der ser ud til at have bidt på nogle af Dansk Folkepartis vælgere. Der har været en masse turbulens omkring Dansk Folkeparti, men jeg ser stadig Nye Borgerlige som udslagsgivende.
- Når man ser på andre målinger end Epinion er meget af Dansk Folkepartis tilbagegang faktisk kommet inden de her sager, siger Kasper Møller Hansen.
Partiformand Pernille Vermund fra Nye Borgerlige glæder sig da også over målingen, som hun kalder 'en rigtig god start'.
- Det er jo ikke så lang tid siden, vi blev opstillingsberettiget, og der er nok mange danskere, der endnu ikke kender Nye Borgerliges politik.
Hun mener dog ikke, at samtlige af de 2,7 procent er tidligere Dansk Folkeparti-vælgere.
- Der er ingen tvivl om, at vi på udlændinge- og EU-politikken minder om Dansk Folkeparti, men der er den forskel, at vi gerne vil ud af EU, og vi på nogen punkter er strammere på udlændingepolitikken, så det vil være naturligt, at nogle af vores stemmer kommer derfra, siger Pernille Vermund, der heller ikke mener, at den nuværende krise i Dansk Folkeparti har indflydelse på Nye Borgerliges fremgang.
I mens påpeger Kasper Møller Hansen, at der endnu er langt til pladser i Folketinget for det nye parti:
- Alle meningsmålingsinstitutter har dem over spærregrænsen - på grænsen til tre procent. Men man får også meget ekstra omtale som nyt parti. Man kan få et boost, lige når man godkendes som parti. Så det bliver spændende at følge partiet, for de skal jo også udvikle politik på en masse andre områder, og de skal opstille kandidater rundt i landet. Så der er lang vej til, at de bliver repræsenteret i Folketinget, siger han.
Klar til et valg
Både Dansk Folkeparti og Nye Borgerlige er dog enige om én ting. Begge partier er klar til valg - også hvis det kommer i morgen:
- Den nuværende situation i Dansk Folkeparti får jo ikke indflydelse på de politiske ting, der i øvrigt foregår på Christiansborg. Men skal der være valg, så bliver der valg, fordi tingene ikke fungerer.
- Og så må vi tage det valg. Det ændrer den her måling ikke på, siger Peter Skaarup, hvis formand på partiets årsmøde i sidste måned heller ikke på nogen måde frygtede et valg.
Her gik partiformand Kristian Thulesen Dahl på talerstolen med replikken: 'Er i klar til valg?', hvilket udløste højlydte klapsalver og ikke mindst et stort smil på formandens læber.
Men valgforsker Kasper Møller Hansen mener ikke, at Dansk Folkeparti skal glæde sig for tidligt:
- Hvis Dansk Folkeparti ikke formår at få lukket den her diskussionen om, hvem der har den strammeste flygtningepolitik, ned, så kan man godt forestille sig, at Nye Borgerlige vil komme ind i Folketinget med et par procent, og det vil de umiddelbart tage på den dagsorden, som har været DF's bane i meget lang tid.
- Så er det ikke nødvendigvis slut med vælgere, der kan finde på at flytte sig fra Dansk Folkeparti til Nye Borgerlige, siger han.
- •
EPINION-MÅLINGEN VISER FØLGENDE FORDELING AF STEMMER TIL FOLKETINGETS PARTIER.
- •
I PARENTES RESULTATERNE FRA MÅLINGEN 21. SEPTEMBER 2016.
- •
Socialdemokraterne: 28,2 procent (26,7)
- •
Radikale: 5,2 procent (5,1)
- •
Konservative: 2,6 procent (2,8)
- •
SF: 5,4 procent (4,5)
- •
Liberal Alliance: 5,7 procent (6,3)
- •
Dansk Folkeparti: 18,5 procent (21,6)
- •
Venstre: 17,2 procent (19,5)
- •
Enhedslisten: 9,3 procent (7,5)
- •
Alternativet: 5,2 procent (6,0)
- •
Nye Borgerlige: 2,7 procent (første måling)