Det er helt afgørende at nedbringe forekomsten af den resistente bakterie MRSA CC398, der især har spredt sig fra de danske svinestalde. Det understregede miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen (V) på et samråd i denne uge.
Ifølge ministeren er det dog umuligt at reducere smitten, fordi der mangler viden om, hvordan bakterien spredes. Men det udsagn kalder kritiker nu usandt.
DR kan i dag dokumentere, at ministeriet igennem seks år har modtaget helt centrale oplysninger om, hvordan MRSA spredes og med fordel kan bekæmpes. Alligevel har oplysningerne ikke ført til tiltag, der skulle nedbringe andelen af smittede danske svin.
Svinebakterien, der også er kendt under navnet husdyr-MRSA, har på få år spredt sig til op mod 5.000 af de i alt 8.500 danske svinestalde. Godt 12.000 danskere vurderes at være bærere af bakterien, der kan føre til infektioner og i yderste konsekvens dødsfald.
På torsdagens åbne samråd påpegede Eva Kjer Hansen flere gange manglende viden som en afgørende hindring for bekæmpelsen.
- Vi er nødt til at have kortlagt, hvordan smittevejene er, for at vi kan sætte målrettet ind, lød det fra ministeren, som senere understregede:
- Jeg vil gerne sætte ind der, hvor jeg ved, at det har en effekt.
Fødevarestyrelsen lavede notat i 2010
Men allerede i juli 2010 blev Fødevareministeriet gjort opmærksom på, at ”handel med dyr er den væsentligste kilde til spredning af MRSA CC398 mellem besætninger”. Det fremgår af et notat fra Fødevarestyrelsen, som DR har fået aktindsigt i.
Notatet henviser til en EU-undersøgelse, som fremhæver effekten af såkaldte MRSA-frie handelsveje, hvor svinefarme uden MRSA udelukkende køber og sælger svin fra andre MRSA-frie besætninger.
Dette blev ligeledes fremhævet i et hollandsk studie året efter, i 2011.
- Besætninger, der får grise fra en MRSA-positiv leverandør, har 11 gange større risiko for at være positiv, end besætninger, der får grise fra en MRSA-negativ leverandør, fastslår studiet fra Universitet Utrecht.
Også landmændenes egen organisation Landbrug & Fødevarer har vurderet, at MRSA-frie handelsveje er særdeles effektive, hvis man vil reducere MRSA i svinestaldene. Det fremgår af en mail til Fødevarestyrelsen sendt fra chefkonsulent Poul Bækbo i 2013.
- Ved en sådan strategi (MRSA-frie handelsveje, red.) må det forventes, at spredningshastigheden af MRSA ud i de danske besætninger vil blive væsentligt nedsat, således at der måske kun vil være 30-40 procent smittede besætninger om fire-fem år.
Estimatet fra Landbrug & Fødevarer kom på et tidspunkt, hvor 77 procent af svinene på danske slagterier var testet MRSA-positive.
- Dokumentationen tårner sig jo op. Det er kritisabelt og ekstremt uansvarligt, at ministeren ikke tager denne trussel mod folkesundheden alvorligt, siger Enhedslistens Maria Reumert Gjerding, da hun præsenteres for oplysningerne.
- Ministeren fremstår nærmest komisk, når hun bliver ved med at påstå, at vi ikke ved, hvad vi skal gøre ved problemet. Hvis vi ville sætte ind, kunne vi gå i gang i morgen, siger hun.
Fødevarestyrelsen afviser kritik
Eva Kjer Hansen ønsker ikke selv at uddybe, hvorfor hun på samrådet fastholdt, at der er for lidt viden til at lave MRSA-frie handelsveje. Men hos Fødevarestyrelsen afviser veterinærdirektør Per Henriksen kritikken. Han henholder sig til den rapport, som en ekspertgruppe under ledelse af netop Per Henriksen kom med i december 2014.
- Den rapport er state of the art. Man indhentede al viden på området og konkluderede, at der ikke var tilstrækkelig viden om vægtningen af MRSA-frie handelsveje og om andre mulige smitteveje for MRSA.
Vil det sige, at undersøgelserne fra EU og Universitet Utrecht og estimatet fra Landbrug & Fødevarer var forkerte, Per Henriksen?
- Nej, oplysningerne kan godt være korrekte. Men ekspertgruppen, med dygtige eksperter fra Danmark og Norge, inddrog den samlede viden i vurderingen.
EU, Universitet Utrecht og Landbrug & Fødevarer fremhævede alle den store effekt af MRSA-frie handelsveje. Hvordan kan de oplysninger være korrekte, når ekspertgruppen undlod at følge dem?
- Jeg tør simpelthen ikke sige, at MRSA-frie handelsveje er den væsentligste smittevej. Det har forskningen ikke kunnet afgøre. Vi ved, at spredning af MRSA med dyr spiller en rolle. Men det gør smitte mellem mennesker også, ligesom andre – endnu ikke kendte ting – kan spille en rolle.
Et dansk forskningsprojekt skal efter planen endeligt afdække MRSA-smittevejene. Projektet ventes færdigt i 2018.
https://www.facebook.com/DR.MRSA.CC398/posts/1146074675405824