Inger Støjberg: Annonce er faktuel og nøgtern

Men vi besvarer naturligvis alle ombudsmandens spørgsmål, siger udlændingeministeren.

Udlændingeminister Inger Støjberg får nu en sag på halsen, efter at hun på regeringens vegne indrykkede annoncer i fire libanesiske aviser om de danske asylstramninger. (Foto: © Claus bech, Scanpix)

Regeringens omdiskuterede annoncer kan være i strid med "gældende retsprincipper om offentlig information", konstaterer Folketingets ombudsmand, som af egen drift har rejst en sag om flygtningeannoncerne.

De kan desuden være vildledende for især flygtninge, der kommer fra Syrien, lyder det.

Men den ansvarlige minister for annoncerne, udlændingeminister Inger Støjberg (V), fastslår, at annoncerne er i fuld overensstemmelse med de faktuelle forhold i Danmark.

- Det er ministeriets vurdering, at informationen i annoncerne har været faktuel og nøgtern. Annoncerne har særligt været rettet mod menneskesmuglere og en bred offentlighed. Ombudsmanden har stillet nogle spørgsmål til annoncerne, og dem vil vi naturligvis svare på, siger Inger Støjberg i en kort, skriftlig kommentar til DR Nyheder.

Ombudsmand: Annoncer kan vildlede syriske flygtninge

Folketingets ombudsmand, Jørgen Steen Sørensen, mener dog, at der er grund til at undersøge sagen nærmere, skriver han i et brev til ministeriet, hvor han henviser til den kritik af regeringens annoncer, som blandt andet er kommet fra Institut for Menneskerettigheder og Dansk Flygtningehjælp.

- Jeg forstår det som et fælles træk i indvendingerne mod informationsmaterialet, at materialet for så vidt isoleret set er faktuelt korrekt, men at det i den samlede kontekst fremstår som vildledende og egnet til misforståelser, og at det efterlader særligt flygtninge fra Syrien med en forkert opfattelse af, hvad deres situation vil være i Danmark, skriver ombudsmanden i brevet.

- Jeg forstår herunder indvendingerne således, at særligt flygtninge fra Syrien som følge af det anførte kan blive påvirket til på urigtigt grundlag at træffe beslutning om ikke at søge asyl her i landet, skriver han.

Nervøsitet og uro på asylcentre

Regeringen indrykkede tidligere på måneden annoncerne, der indeholder oplysninger om de forringede vilkår for flygtninge og migranter, i fire libanesiske aviser og lod dem samtidig ophænge på danske asylcentre på forskellige sprog.

Derudover slår annoncerne fast, at man ikke kan blive familiesammenført i Danmark det første år, efter at man som flygtning er kommet til landet.

Det har blandt andet ført til uro og nervøsitet på danske asylcentre, skrev Berlingske i denne uge.

Inger Støjberg og hendes ministerium har fået en svarfrist på to uger.

Herefter vil ombudsmanden tage stilling til, hvad der videre skal ske i sagen.