Hver fjerde søger aktivt væk fra Forsvaret

4.500 forsvarsmedarbejdere vil have et nyt job. Utilfredsheden er markant, konstaterer forsvarschef i intern mail.

Det går den forkerte vej med tilfredsheden blandt Forsvarets medarbejdere. Her er danske soldater i Letland op til Nato-øvelsen Silver Arrow 2015. (Foto: © Ints Kalnins, Scanpix)

Det danske forsvar er i alvorlige problemer. Det vidner sommerens stressede flymekanikere og blødningen af officerer om.

Nu viser en omfattende undersøgelse af hele Forsvarsministeriets område - der udsendes på mandag, men som DR Nyheder er i besiddelse af – at hver syvende medarbejder blandt de i alt knap 20.000 ansatte i Forsvaret og Forsvarsministeriet er utilfreds med sit arbejde.

Samtidig søger næsten hver fjerde medarbejder lige nu aktivt væk fra deres nuværende arbejdsplads i Forsvaret, viser undersøgelsen.

Det svarer til, at 4.500 forsvarsmedarbejdere søger nyt job.

Forsvarets øverste chef, general Peter Bartram, skriver i en intern mail til Forsvarets øvrige chefer, at det på baggrund af rapporten står klart, at ”medarbejderne generelt oplever, at deres hverdag og virke i Forsvaret er blevet sværere”.

- De aktuelle tilpasninger og omstruktureringer har medført et markant fald i medarbejdertilfredsheden, og selvom der i sig selv ikke er noget overraskende i det, er der behov for, at vi inden for de givne rammer følger op på målingen, skriver Peter Bartram.

- Der er allerede taget en række initiativer både centralt og lokalt for at forbedre medarbejdertilfredsheden, og vi skal nu se på, hvordan den indsats kan suppleres og udbygges på baggrund af målingen, skriver forsvarschefen.

Det er den fjerde undersøgelse af sin slags og den hidtil mest kritiske for tilstanden blandt Forsvarets medarbejdere.

Forsker: Arbejdspres og stress gennem længere tid

Utilfredsheden og ønsket om at komme væk viser ifølge forsvarsforsker Peter Viggo Jakobsen, at Forsvaret er en organisation under massivt pres.

- Det er udtryk for det arbejdspres og stress, som man har kunnet fornemme på folk gennem længere tid. Vi skal også huske på, at organisationen igennem lang tid har været gennem konstante omstillinger, ændringer og usikkerhed, siger Peter Viggo Jakobsen fra Forsvarsakademiet og Syddansk Universitet.

- Al forskning viser, at det får moralen til at falde og får folk til at søge andre græsgange, siger han.

Peter Viggo Jakobsen mener ikke, at Forsvaret kan gøre meget for at rette op på den overordnede usikkerhed i Forsvaret, da den er ”politisk betinget”.

Korpsånd og kultur

Til gengæld bør man hurtigst muligt få gennemført alle besparelser og fyringsrunder, så man kan give de ansatte nogle faste og trygge rammer.

Samtidig bør man ifølge Peter Viggo Jakobsen se på, hvad der konkret skaber utilfredshed blandt de ansatte, så man kan få gjort noget ved problemerne.

- For officererne og soldaterne har der jo været brok over manglende udstyr og for dårlige muligheder for at kunne træne. Den slags skal der selvfølgelig gøres noget ved. Det er den lette del af det. Men det handler også om at få skabt en korpsånd og en kultur og få sat et HR-system i søen, som rent faktisk fungerer, siger Peter Viggo Jakobsen.

DR Nyheder arbejder på at få en kommentar fra forsvarsminister Carl Holst (V).